Ministru EU i kontrola nad nacionalnim budzetom?

Ministri finansija evrozone verovatno će odbaciti predlog Evropske komisije o formiranju funkcije ministra finansija EU.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

16:52

Ministru EU i kontrola nad nacionalnim budzetom?
Foto: Thinkstock

Ona bi objedinjavala ulogu komesara i predsednika evrogrupe, izjavio je odlazeći predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum.

"Mislim da će evrogrupa insistirati na tome da ima sopstvenog predsednika. Evrogrupa smatra da treba da postoji razlika između uloge evrogrupe, koja je okuplja grupu ministara, i uloge Komisije, koja je čuvar sporazuma", rekao je Dajselblum poslanicima u ekonomskom komitetu Evropskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Dajselblum, koji je i bivši holandski ministar finansija, kaže da su ideje Evropske komisije "još uvek veoma nejasne".

EK je saopštila juče da će novi ministar "biti zadužen za identifikovanje odgovarajuće fiskalne politike u celokupnoj evrozoni".

"Da li to znači da će ministar finansija EU dobiti kontrolu nad nacionalnim budžetima? To bi bio ogroman korak, ali bi takođe otvorio mnoštvo pitanja", izjavio je Dajselblum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

16 h

Podeli: