Svet 0

08.05.2024.

10:57

Bibi nezadovoljan predlogom; Hamas poručuje: Ako napadnete...

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u utorak da nije zadovoljan Hamasovim novim predlogom o prekidu vatre, a Hamas je upozorio da neće biti dogovora ako se izraelska agresija na Pojas Gaze nastavi.

Izvor: Jutarnji.hr

Bibi nezadovoljan predlogom; Hamas poručuje: Ako napadnete...
Profimedia

Podeli:

Netanjahu je rekao da je novi Hamasov predlog o prekidu vatre daleko ispod osnovnih zahteva Izraela, dodajući da je i dalje neophodan vojni pritisak da se oslobode taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Izraelske snage zauzele su palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa, što je Netanjahu opisao kao "veoma značajan korak ka uništavanju preostalih vojnih kapaciteta Hamasa".

Time je prekinut ključni put za pomoć pojasu Gaze, koji je već na ivici gladi.

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan upozorio je u utorak da neće biti prekida vatre ako se izraelska agresija na Pojas Gaze nastavi. Hamdan je ovo rekao na konferenciji za novinare u Bejrutu, a delegacija Hamasa je u međuvremenu stigla u Kairo iz Dohe da nastavi pregovore o prekidu vatre, saopštio je Hamas.

"Tvrdimo da vojna operacija u Rafi, ako je izvede Izrael, neće biti piknik za (izraelsku) vojsku“, rekao je Hamdan. "Lopta je u Netanjahuovom polju“, dodao je on.

On je istakao da je novi predlog o prekidu vatre na koji se složio Hamas "minimum koji odgovara zahtevima njihovog naroda i njihovom otporu".

"Prelaz Rafa je bio i ostaće isključivo egipatsko-palestinski prelaz", rekao je Hamdan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: