Svet 2

08.05.2024.

10:42

Svet je upravo doživeo još jednu katastrofu; "Izgubili smo bitku..."

Svet je upravo doživeo najtopliji april ikada izmeren, čime je nastavljen niz od 11 meseci kada je svaki mesec obarao temperaturni rekord.

Izvor: Index.hr

Svet je upravo doživeo još jednu katastrofu; "Izgubili smo bitku..."
Shutterstock/Piyaset

Podeli:

Te podatke iznela je danas služba EU-a za praćenje klimatskih promena, koja je navela da je svaki mesec od juna 2023. bio je najtopliji na planeti ikada izmeren i zabeležen

Kako piše u mesečnom pregledu Službe za klimatske promene Kopernik (C3S), uključujući i april, prosečna globalna temperatura je bila najviša u 12-mesečnom razdoblju ikada, 1,61 stepen Celzijusa iznad prosečne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko meseci u nizu, navele su naučnike da istraže da li je ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, odnosno svedočimo li značajnoj promeni klimatskog sistema.

Emisije "staklene baste", od sagorevanja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promena, smatraju naučnici a podsećaju i da je poslednjih meseci, prirodni fenomen El Ninjo, koji zagreva površinske vode u istočnom Tihom okeanu, takođe povisio temperature.

U aprilu su takođe zabeleženi neki vremenski ekstremi, uključujući toplotni talas u Sahelu koji je mogući uzrok više hiljada smrtnih slučajeva.

Klimatolog Hejli Fauler sa univerziteta u Njukastlu rekao je da podaci pokazuju da je svet opasno blizu kršenja cilja Pariskog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zagrevanje do 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže da se radi na smanjivanju emisija štetnih gasova kako bi se porast globalne temperature zadržao ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: