U Erbasu brinu: To što nas proveravaju - koštaće

Tokom devet meseci kupcima je isporučeno 90 aviona A320neo, precizirali su iz Erbasa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

11:56

U Erbasu brinu: To što nas proveravaju - koštaće
(Foto: Getty images)

Evropski proizvođač aviona Erbas saopštio je da će se istrage o prevarama, podmićivanju i korupciji agenata prodaje angažovanih sa strane, koje sprovode francuske i britanske vlasti, odraziti na zaradu kompanije.

Erbas je takođe naveo u saopštenju da se još uvek bori sa problemima vezanim za isporuke novih motora sa efikasnijom potrošnjom goriva za svoj mlaznjak A320neo, iako su povoljniji efekti deviznog kursa imali pozitivan uticaj na krajni poslovni rezultat u trećem kvartalu, prenosi agencija Frans pres.

"Istraga koju su pokrenuli britanska Kancelarija za teške prevare (SFO) i francuski Nacionalni finansijski biro (PNF)... mogle bi imati materijalne posledice na finansijske izveštaje, poslovanje i aktivnosti Erbasa", piše u saopštenju.

"Međutim, u ovoj fazi je prerano da se utvrdi verovatnoća ili obim bilo kakvih mogućih posledica", dodaje se dalje.

U Francuskoj i Britaniji se vodi istraga protiv Erbasa zbog, kako prenosi Frans pres, navodnih neregularnosti vezanih za autsorsing konsultante, što je i sama kompanija otkrila i o tome obavestila vlasti.

Proizvođač aviona je takođe pod istragom u Austriji i Nemačkoj zbog moguće korupcije u vezi sa prodajom aviona kompaniji Jurofajter u Austriji. Osvrćući se na poslovne performanse u trećem kvartalu 2017, Erbas je naveo da je neto dobit u tri meseca do septembra iznosila 348 miliona evra, što je povećanje od samo 50 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi su u trećem tromesečju povećani za dva posto na 14,24 milijarde evra. U periodu od devet meseci do septembra, neto profit je povećan za samo dva odsto, na 1,85 milijardi evra, na rast prihoda od jednog procenta na 42,95 milijarde evra.

"Snažne rezerve i zdravo tržišno okruženje i dalje podržavaju naše planove za veću proizvodnju komercijalnih aviona", rekao je glavni izvršni direktor Tom Enders.

"Ostajemo pri našoj prognozi iako znatno zaostajemo sa ovogodišnjim planom isporuke, uglavnom zbog poznatih problema sa motorima koji muče našu porodicu letelica A320neo", dodao je on.

Sve u svemu, tokom devet meseci od početka ove godine kupcima je isporučeno 90 aviona A320neo, precizirali su iz Erbasa. Početkom 2017, cilj je bio da se u celoj godini isporuči oko 200 aviona A320neo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: