Čistka u Rusiji: Od 600 potrebno tek 50 banaka

Broj banaka u Rusiji mogao bi se u iduće četiri godine da se prepolovi u talasu "čistke" u bankovnom sektoru i zaoštravanja konkurencije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

13:44

Čistka u Rusiji: Od 600 potrebno tek 50 banaka
Foto: Thinkstock

"Iako očekujemo da će broj banaka pasti sa 600 na manje od 300, smatramo da će otprilike 50 banaka biti dovoljno za opsluživanje ruske ekonomije", smatra bonitetna kuća Fitch Ratings, a prenosi ruski portal Pogled (Vzglyad).

Ta agencija očekuje da će ruska centralna banka u idućem periodu identifikovati problematične banke, koje će biti ugašene ili podvrgnute finansijskom restrukturiranju kao i da će pri tome pažnja regulatora biti usmerena više na sitne, a manje na krupne banke.

Fič podseća da je u Rusiji od 2013. do septembra ove godine bez licenci centralne banke ostalo 346 banaka kao i da je početkom 2008. godine u Rusiji bilo više od 1.100 banaka , a 1. septembra ove godine 532.

Ruski bankarski sistem iziskuje dalje "čistke", saglasni su stručnjaci koji tvrde da su prognoze o odlasku 300 banaka sa tržišta sasvim logične.

"Bankarski sistem bio je zapušten, na mnoge delatnosti banaka zatvarale su se oči, ali kada je zemlja zapala u krizu banke su se pokazale najslabijom karikom neotpornom na stres-testove i strožije propise. Osim toga, mnoge banke su jednostavno radile nesavesno, preuzimajući visoki rizik i pridonoseći pranju novca", kaže zamenica direktora analitičkog sektora kompanije Alpari Ana Kokoreva.

"S obzirom na sve otvorene finansijske rupe u bankama, može se zaključiti da je finansijski sistem Rusije daleko od zdravog i bankarski sektor će nastaviti da se "čisti" barem još celu 2018. godinu ", smatra vodeći analitičar Amarketsa, Artem Deev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: