Turski rast na pragu da sruši rekord

Privredni rast Turske ubrzan je u drugom kvartalu, zbog čega će verovatno premašiti ciljanu stopu rasta vlade za celokupnu godinu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

10:17

Turski rast na pragu da sruši rekord
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod (BDP) je u periodu april-jun porastao za 5,1 odsto na godišnjem nivou, prema podacima turskog Instituta za statistiku (TUIK), prenosi agencija Frans pres.

To su bolji podaci u odnosu na rast od 5 odsto iz prva tri meseca ove godine.

Rast je evidentiran u gotovo svim ključnim oblastima, pri čemu je poljoprivredna proizvodnja porasla za 4,7 odsto, industrijska za 6,3 odsto, dok je sektor građevinarstva registrovao rast od 6,8 odsto, a uslužni od 5,7 odsto, prema podacima TUIK-a.

Za ovu godinu, vlada u Ankari predviđa rast od 4,4 odsto, a turski premijer Binali Jildirim je proteklog vikenda najavio da će ciljani rast biti premašen.

Međunarodna bonitetna agencija Mudis povisila je nedavno svoju procenu rasta turske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto sa 2,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: