Epl naterao Amazon da se "uozbilji"

Jeftine imitacije brendiranih proizvoda problem su za sve onlajn trgovce, posebno za Amazon.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

14:34

Epl naterao Amazon da se
(Foto: Getty images)

On je navodno objavio rat prodaji jeftinih kopija brendiranih proizvoda.

Situacija sa imitacijama brendiranih proizvoda eskalirala je nedavno, nakon što je Epl podigao tužbu protiv kompanije Mobile Star zbog kršenja autorskih prava. Amazon je, naime, direktno (dakle ne od nekog trećeg trgovca) prodavao kopije Eplovih punjača koje je proizvela firma Mobile Star, a na platformi su oglašavani kao originalni.

Amazon je konačno odlučio da preduzme konkretnije korake u obračunu s prevarantima, što je kompanija navodno postavila kao jedan od glavnih ciljeva za sledeću godinu. U pripremi je registar na kojem će Amazon sarađivati sa brendovima kako bi se što efikasnije sprečavala prodaja jeftinih imitacija.

Drugim rečima, Amazon će sve kompanije, pa i one koje svoje proizvode ne prodaju preko njihove platforme, podstaknuti da se registruju na njihovu online trgovinu. Zatim će zahtevati da svako ko prodaje brendirane proizvode na Amazonu dobije dozvolu dotične kompanije. Amazon je već ranije ove godine, u saradnji sa Najkijem i još nekim brendovima, počeo da eksperimentiše s ovakvim sistemom, a cilj je da se sledeće godine u registar uključi na hiljade drugih velikih i malih brendova.

Epl se odlučio na podizanje tužbe nakon što su njihovi inženjeri od Amazona naručili nekoliko, navodno njihovih, punjača i kablova. Nakon pregleda pristiglih proizvoda, konstatovali su da je reč o loše napravljenom uređajima, s nekvalitetnim ili nepostojećim komponentama, lošeg dizajna i sa nezadovoljavajućom električnom izolacijom.

"Ne samo da su kopije, nego je reč o opasnim kopijama, koja se mogu zapaliti ili spržiti laptop", istakli su. Da stvar bude gora, Epl tvrdi da je oko 90 odsto proizvoda koji se na platformi prodaju kao njihovi originali zapravo imitacije. O svemu su obavestili i Amazon.

Svi sporni proizvodi odmah su povučeni sa platforme, a Epl od suda traži da kompaniji Mobile Star zabrani prodaju imitacija i naredi uništenje svih postojećih fejkova, i odštetu dva miliona dolara po vrsti proizvoda koje je kompanija prodavala kao Eplov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: