Žena koja je došla glave Eplu, i ne samo njemu

Odluka komisije za zaštitu konkurencije Evropske komisije prema kojoj Epl mora da plati Irskoj vrtoglavih 13,5 milijardi evra poreza, privukla je pažnju svih.

Svet

Izvor: B92, Telegram

Petak, 02.09.2016.

19:37

Žena koja je došla glave Eplu, i ne samo njemu
Foto: Epa/Michael Reynolds

Odluka je naišla na žestoke kritike američke vlade i jako naljutila Irsku i izvršnog direktora Epla Tima Kuka.

Jedni čestitaju i slave, drugi se plaše da će kazna Eplu dovesti do ozbiljnog zatezanja diplomatskih odnosa na relaciji SAD i Evropske unije, ali čini se da sve te reakcije previše ne pogađaju Margaret Vestager, glavnu poverenicu nadležnog evropskog antimonopolskog tela.

"Kako bilo ko može da pomisli da aranžman na osnovu kojeg Epl mora da plati samo 0,05 odsto poreza može biti pošten", pita se ova Dankinja.
Foto: GettyImages
Temeljna, marljiva i odradi posao

Ovo nije prvi put da je čuvarka pravila igre na jedinstvenom evropskom tržištu svojim potezima privukla interesovanje javnosti i medija. Funkciju poverenika za zaštitu tržišnog takmičenja Evropske komisije Vestagerova je preuzela 2014. godine.

"Očekujem da će se manje obazirati na političke interese od njenih prethodnika", komentarisao je njeno imenovanje na mesto poverenice Evropske komisije Kristijan Ris Madsen, advokat specijalizovan za pravo konkurencije.

"Poznata je kao temeljna i vredna osoba koja odradi posao".

Margret Vestager diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a profesionalnom politikom počela je da se bavi kada je imala 21. Od 1998. do 2001. godine bila je ministarka obrazovanja. U parlament je ušla 2001.godine, a šefica stranke socijalnih liberala (Radikale Venstre) postala je 2007. godine.

Osim što je kao noćna mora najjačih svetskih korporacija došla na glas kao najopakija poslanica Evropske komisije, Margret Vestager je tokom političke karijere pokazala nivo šarma i duhovitosti koja je prilično nedohvatljiva većini političara.

Kako piše Fajnenšel tajms, kada ju je Lars Loki Rasmusen iz opozicije kritikovao zbog premalog budžeta, hladno je odgovorila: "Neki misle da je budžet dosta mali. Ja sam pomalo oprezna kada muškarci iznose procene o veličini - to je možda iz ženske perspektive - više me zanimaju učinci ". Ne treba posebno napominjati da su danski mediji nakon te izjave eksplodirali, a njena navika pletenja šarenih slonića na sastancima osoblja već je ušla u legendu i poslužila kao inspiracija za video igru.

Najmoćnija osoba u vladi

Kada je na parlamentarnim izborima 2001. godine pobedila koalicija levog centra, Magret Vestager je imenovana za ministarku privrede. U tom trenutku Danska se borila s izlaskom iz recesije, i bila je ekonomski najlošije skandinavska država. U zemlji koja je dobro poznata po vrlo velikodušnom sistemu socijalne zaštite, Vestager je sprovela prilično radikalne mere sečenja naknada za nezaposlene, a mnogi su tvrdili da je Vestager najjača karika u vladi, moćnija i od same tadašnje premijerke.

Kao danska ministarka ekonomije, suprotstavila se regulativi Evropske unije i tražila da se olabavi regulatorni okvir za poslovanje banaka Bazel 3 donesen nakon izbijanja globalne finansijske krize. Bazel 3 postrožio je pravila bankarskog poslovanja naročito u pogledu upravljanja rizicima, što je dovelo do prilične nelikvidnosti danskog sistema, u kojem postoji golemo tržište osiguranih hipotekarnih obveznica, najveće u Evropi, što je svojevrsna posebnost danske ekonomije u odnosu na druge države. Na meti i ruski Gasprom

Iako je sukob s Eplom, najbogatijom kompanijom na svetu privukao ogromnu pažnju, Vestager je do tada pokrenula popriličan broj zahtevnih i političkih osetljivih slučajeva protiv vrlo moćnih kompanija. Samo nekoliko meseci nakon preuzimanja funkcije, pokrenula je istragu protiv Gugla, a zbog kršenja pravila tržišnih takmičenja putem specijalnih poreskih aranžmana s Lukemburgom protiv Fijata, Starbaksa i Amazona.

U 2014. 'nagazila' je ruski Gasprom, najvećeg dobavljača gasa, pod optužbom da je prekršio antimonopolske zakone postavljajući veštačke barijere u trgovanju sa osam evropskih zemalja, među kojima su Estonija, Letonija, Poljska, Češka i Slovačka.

Tri istrage protiv Gugla

U prvoj rundi protiv Gugla Vestager je IT giganta optužila zbog korišćenja svoje povlašćene pozicije na tržištu i favorizovanja sopstvenih šoping servisa na štetu konkurencije i drugu zbog nametanja posebnih uslova proizvođačima mobilnih telefona koji žele da koriste njihov operativni sistem Android. Treća tužba protiv Gugla za blokiranje konkurencije odnosi se na Guglov biznis sa oglašavanjem na pretraživaču.

Vestager u intervjuima često ističe kako ona lično nema ništa protiv njih.

"Gugl je napravio nekoliko fantastičnih i inovativnih proizvoda. Ako se iko više seća pretraživanja interneta pre pojave pretraživača i pre nego smo počeli da koristimo Gugl, zna o čemu govorim. Ti proizvodi su promenili naše živote nabolje ...

Inspiracija za seriju Borgen

Ipak, te genijalne inovacije ne daju ti za pravo da drugima onemogućavaš pravo na poštenu priliku da i oni mogu da konkurišu, uvode inovacije, uspeju na na tržištu. Dokaže li se da je Gugl prekršio pravila konkurencije, naša dužnost je da delujemo na način da evropski potrošači i kompanije imaju široki izbor inovativnih proizvoda i i poštenu priliku prezentiranja tih proizvoda potencijalnim kupcima. "

Vestager je u braku s profesorom matematike i filozofije koji predaje u srednjoj školi i ima tri ćerke. Autor popularne danske političke serije Borgen priznao je kako mu je Vestager poslužila kao inspiracija za glavnu ulogu Birgitte Niborg, šeficu manje stranke, koja je u seriji izabrana za premijerku i bori se sa balansiranjem politike i porodičnog života.

"Kao ministarku privrede, glavna glumica u seriji Borgen pratila me ceo dan da vidi kako to funkcioniše", izjavila je novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: