Turci trpe bol, investitori uveliko beže

Ankara/Njujork -- Turska lira suočava se sa najvećim padom od 2008. i približava se rekordnom minimumu u odnosu na dolar, u vreme kada strane investicije uveliko beže iz Turske.

Izvor: Tanjug
Podeli

Inostrani investitori su iz Turske ove godine povukli sredstva vredna 7,6 milijardi dolara, uključujući 1,4 milijarde u novembru, mesecu u kom je partija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana JDP uspela da osvoji većinu glasova na parlamentarnim izborima, piše američka agencija "Blumberg".

Prvobitna tržišna reakcija na rezultate izbora bila je pozitivna ali je, nakon eskalacije tenzija između Ankare i Moskve zbog ruskog vojnog aviona kog je Turska oborila u Siriji, poverenje investitora uzdrmano.

Rusija je na obaranje njenog aviona odgovorila merama koje udaraju tursku privredu tamo gde je najviše boli, u turističku industriju i izvoz u Rusiju, navodi "Blumberg".

Veliki spoljni dug čini Tursku osetljivom na promenu raspoloženja investitora, pogotovo u svetlu očekivanja da će SAD podići kamatne stope, što utiče na kurs lire i na turske državne obveznice, navodi ekonomista londonske kompanije Kepital ekonomiks, Vilijam Džekson.

Strateg kompanije SEB iz Stokholma, Per Hamarlund, predviđa da će lira nastaviti da pada, a da će samo u decembru oslabiti 3,7 odsto u odnosu na dolar, na tri lire za dolar.

Džekson veruje da će lira do kraja 2016. pasti čak 11 odsto, pa će se za dolar dobijati 3,25 lira.

Turska lira je u septembru oslabila na rekordni minimum od 3,0752 lire za dolar, a potom je do 20. novembra ojačala osam odsto. Zbog prošlonedeljnog naglog slabljenja, međutim, njen pad od početka godine iznosi blizu 20 odsto.

strana 1 od 268 idi na stranu