Sve je ovo tanko, udarite Rusima na naftu

Moskva -- Zapad bi protiv Rusije trebalo da uvede naftni embargo, jer bi to bilo mnogo efikasnije nego postojeće sankcije, smatra Andreas Umland.

Izvor: Index
Podeli

Umland je nemački politikolog i istoričar i stariji naučni saradnik Instituta za evroatlantsku saradnju u Kijevu, kao i glavni urednik serije knjiga "Sovjetska i postsovjetska politika i društvo".

To bi isto sprečilo dalju ofanzivu Rusije u Ukrajini, koja bi mogla ozbiljno ugroziti bezbednost Evrope, objašnjava Umland.

"Mnogi ponekad zaboravljaju da je Zapad i dalje najveći trgovinski i investicioni partner Rusije. Sadašnje sankcije zabranjuju izvoz u Rusiju ograničenog broja usluga i tehnologija, ali pritom ne zahvataju veći deo ruske trgovine sa Zapadom. Između ostalog, sankcije ni na koji način ne ograničavaju izvoz ruskih energetskih resursa u Evropsku uniju ", piše Umland za časopis "Njuzvik".

Umland objašnjava da je glavni artikl u ruskom izvozu energenata i dalje sirova nafta, a ne prirodni gas i da oko 40 odsto državnog proračna Rusije čine prihodi od izvoza sirove nafte, dok od prirodnog gasa prihodi čine manje od 10 odsto. Umland tvrdi da bi zabrana uvoza ruske nafte u Evropu ozbiljno uticala na Rusiju, koja se od toga ne bi uspela tako lako oporaviti.

"Naravno, Rusija može naći načine da svoju naftu izvozi u druge zemlje. Ali barem izvesno vreme Moskva će imati ozbiljne teškoće logističkog, infrastrukturnog, pravnog i finincijskog karaktera, trudeći se da kupcima van Evrope dostavi značajnije količine nafte", piše Umland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 287 idi na stranu