Cipras pomutio konce; Nemci "za"

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je da predlog vlade u Atini za raspisivanje referenduma o zahtevanim strogim merama štednje ne treba odbaciti.

Svet

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.06.2015.

12:22

Default images
Foto: Beta/AP

Ipak, on je upozorio da je bitno da Grci imaju jasno pitanje o čemu se glasa.

U intervjuu radiju Dojčlandfunk, Gabrijel rekao će takav referendum imati smisla samo ako Grci dobiju priliku da glasaju o ponudi Evropske unije za pružanje pomoć u zamenu za sprovođenje reformi.

"Bilo bi pametno ne odbaciti ovaj predlog gospodina Ciprasa i reći 'to je samo trik'... Ali, potrebno je da pitanje bude jasno formulisano...tako da to onda ima smisla", rekao je nemački vicekancelar, a prenosi Rojters.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je rano jutros naciju na održavanje referenduma o oštrim merama štednje koje zahtevaju strani kreditori, odbijajući ultimatum poverilaca i prepuštajući odluku koja bi mogla da odluči sudbinu Grčke glasu naroda, navodi britanska agencija.

Ovaj iznenadni poziv označio je dramatičan preokret u petomesečnim pregovorima između Grčke i njenih kreditora, gurajući osiromašenu naciju, kako ocenjuje Rojters, u nepoznate vode i rizikujući bankrot i kontrolu kapitala, pošto je nada u pogledu postizanja dogovora o finansijskoj pomoći izbledela.

Gabrijel, koji je takođe ministar ekonomije i šef Socijaldemokratske partije levog centra (SPD), podsetio je da je prethodna grčka vlada na čelu sa Jorgosom Papandreuom zatražila referendum 2011. u nastojanju da dobije podršku za sporazum koji je njegova vlada postigla s kreditorima i da je zbog toga izgubio vlast.

Nemački vicekancelar je dodao da još ne zna da li su detalji sporazuma o kojem će grčki narod glasati razrađeni "(Ali), referendum bi imao smisla samo ako se na glasanje stavi predlog koji je Evropa ponudila. A Evropa Grčkoj nudi mnogo", zaključio je.

Prema njegovim rečima, bilo bi neprihvatljivo da Cipras želi da mu Evropska unija pošalje 20 ili 30 milijardi evra spasilačkih sredstava bez ikakvih uslova.

"Zato on mora da pita svoj narod da li želi spasilački fond, dvocifren iznos milijardi evra, u zamenu za sprovođenje određenih mera koje će dovesti do oporavka Grčke korak po korak", rekao je Zigmar Gabrijel.

Objava premijera Aleksisa Ciprasa da će 5. jula u Grčke biti sproveden referendum o uslovima kreditora za dobijanja finansijske pomoći, užasnula je opoziciju.

"Cipras je doveo zemlju do apsolutne pat pozicije. Između neprihvatljivog sporazuma i napuštanja Evrope", rekao je šef Nove demokratije Andonis Samaras.

Noćašnja dramatična objava premijera Aleksisa Ciprasa na svim centralnim TV-kanalima da će 5. jula u Grčkoj biti sproveden referendum o još neutvrđenim uslovima kreditora za dobijanja međunarodne finansijske pomoći, navela je medije da jutros podsete šta je on govorio o referendumu kada ga je, iz sličnih razloga, tražio tadašnji premijer, Jorgos Papandreu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: