Subota, 27.06.2015.

12:22

Cipras pomutio konce; Nemci "za"

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je da <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&amp;mm=06&amp;dd=27&amp;nav_id=1008983" class="text-link" target= "_blank">predlog vlade u Atini za raspisivanje referenduma</a> o zahtevanim strogim merama štednje ne treba odbaciti.

Izvor: B92

Cipras pomutio konce; Nemci "za" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

MucniGlavom

pre 8 godina

Sta sve ovde covek nece procitat. Nemacka je samo 1 clanica Evropske unije. Da ona je i najaca ali to je tako iz vise razloga. Pored toga sto rade ne vise nego mi u Srbiji jer je njima radno vreme manje od 8 sati oni imaju uredjenu drzavu. U toj drzavi svako je odgovoran za one sto radi i moze lako da zavrsi u zatvor. Pa cak i Kancelarka. A ne kao kod nas i grka neko se zaduzio 2 - 3 milijarde po kamatnoj stopi od 10% i to nijednog coveka u grckoj nije interesovalo do sad.
A sto se tice ratne odstete to je smesno. Nemacka je sa tim odavno zavrsila mogli su da traze koliko su hteli. Trazili su i dobili su, a sad gde je taj novac otisao to niko ne zna.

Milan

pre 8 godina

Svaka država članica NATO izdvaja određenu sumu novca koja ide za potrebe zajedničke komande i zajedničkih operacija i to nema nikakve veze sa kupovinom oružja.
(Đole, 27. jun 2015 17:26
Pricas gluposti. svaka drzava NATO-a izdvaja izmedju 1%-do maksimalnog 2% svog GDP-a godisnje za vojsku I NATO clanstvo. To ti je fakat, mada Ameri traze da svi uzlazu 2% GDP-a. Grcka je sama kriva u poziciji u kojoj se nalazi sa ovim grckim komunistima i ekstremnim levicarima na vlasti koji je vode u apokalipsu. Pre ulaska Grcke u EU 0EEZ) 1981. oni niti puteve nisu imali., sve su igzardili zahvaljujuci clanstvom EU. Slabo rade a penzije im bile skoro na nemackom nivou, i zato su tako zaduzeni. Veilki broj Grka je –''self-employed'', sto znaci niko ne placa pravi porrez koji bi trebao, novac drze u stranim bankama. Kad se sve to stavi na sto i uzme u obzir, Grcka kao zemlje je vec na izdahu, a EU ce izbaciti Grcku iz evro-zone. Grcka predstavlja svega 2 % cele EU ekonomije. EU moze bez Grcka, ali Grcka ne moze bez EU. Ovo ces ih skupo kostati.

4. rajh

pre 8 godina

3.07.2010
Već prezadužena Grčka planira da potroši više od milijardu evra na dve nemačke podmornice, za koje i zapovedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_id=445139

Eto gde su zavrsile pare od kredita.
da bi to sakrili platicemo botove da izmisljaju kako Grci zive luksuzno i prinmaju 13 plata, a Nemci se zlopate.

lujo

pre 8 godina

@Đole U većini se slažem s tobom ,ali Hrvatska je dobila od NATO-a,osim tih haubica iz Njemačke i 220 oklopnih vozila,otpornih na eksplozive američke MRAP ,svaki vrijedi oko pola milijuna USD i stari su oko 5 godina,a odobreno je i 16 bogato opremljenih helikoptera kiowa warrior par godina stari na poklon od SAD-a. Oklopnjake smo dobili jer se amerikancima ne isplati vraćati ih u SAD ,a i imaju ih previše .

ne cenzurisi

pre 8 godina

@Vladimir Pula, 27. jun 2015 15:39
Ako Nemacka nece da vrati 280 milijardi evra svog duga i ratne odstete Grckoj, zbog cega Grcka treba da vraca svoj dug Nemackoj.

Nikad se nije desilo da je Grcka okupirala, rusila i pljackala Nemacku, obrnuto jeste.
Otkad se to od okupacije,rusenja i uzimanja prinudnog zajma razvija?


Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

Zasto Nemacka tera Grcku da uzima jos kredita, i zasto su uzasnuti sto to Grcka odbija na referendumu?

Razmisljaj pa ces mozda jednog dana i shvatiti.

Đole

pre 8 godina

@Zorz Papadubi

Da ti odgovorim na tvoj odgovor. Svaka država članica NATO izdvaja određenu sumu novca koja ide za potrebe zajedničke komande i zajedničkih operacija i to nema nikakve veze sa kupovinom oružja. Hrvatska je prošle godine platila NATO 300.000 evra više nego što je od NATO-a dobila pomoć i oružje (polovne nemačke samohodne haubice).
Što se tiče naoružavanja Grčke zbog Turske opasnosti, te opasnosti danas nema niti će je biti u bliskoj budućnosti, jer Turska mora da se zabavlja sa Sirijom, Kurdima plus faktor gasovod. Ni Turcima ni Grcima a posebno Rusima i Irancima nije do bilo kakvih problema između Turske i Grčke. Ono što sam hteo da kažem da se pritisci na Grčku od "vojnog lobija" i dalje nastavljaju. Imate na youtube od snimak iz francuskog parlamenta za vreme Sarkozija kada se jedan francuski poslanik dere na vladajuću većinu i pita ih da im objasni kako francuski poreznici moraju da izdvajaju milijrade evra pomoći Grčkoj dok se istovremeno Grčka primorava da borbene avione tipa Miraž 2000 zameni duploo skupljim Rafalima!?!?

que

pre 8 godina

@EU: Znanje vam je zaista "fenomenalno", zamisli "gde bi bila Evropa ako bi svi imali toliki dug", jer mala "Grcka ima dug od oko 250"!
A da li znate da jos manja npr. Austrija ima spoljni dug od 820 mlrd. USD, Belgija 1200 mlrd, Svajcarska 1600 mlrd, Holandija 2500 mlrd. itd:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Mozemo da pricamo koliko hocemo o bonitetima i ocenama rizika koje daju tzv. rejting agencije, ali je cinjenica da danas gotovo sve zemlje funkcionisu na principu duga. Stari dugovi se gase uzimanjem novog duga, cak se u vecini zemalja dugovanja uvecavaju (neki su to uporedjivali za zavisnoscu narkomana).
Ukoliko neka zemlja ne radi kako nalaze siva eminencija, odmah se preko rejting agencija uvecavaju "rizici" i kamatne stope na novi dug rastu na 5, 7, 14 ili cak vise odsto. Posto je stvoren zacarani krug da budzetske obaveze ne mogu da se finansiraju bez novog duga, zemlje automatski ulaze u tesku ili cak bezizlaznu situaciju.
Zanimljivo bi bilo da se "slobodno i nezavisno" novinarstvo pozabavi vezom izmedju poverilaca, rejting agencija, globalnih medija i odredjenih NVO, ali mislim da cemo to tesko docekati, jer je ta veza takva da to nije za siru javnost.

aca_bg

pre 8 godina

Sutra organizujem referendum u svojoj porodici! Dali da vratim dug komsiji, koji mi je pozajmio kes za novi auto, ili da zeni kupim novi mobilni od 900 Eur. Sta mislite, kakav ce biti rezultat? Svasta sa ovim Grcima...

Adrian

pre 8 godina

1. Grcka nije Nemacka nego Americko-Britanska interesna zona.
2. Grcka je na Balkanu, a Balkanu je bure baruta.
3. Grcka je na prvoj liniji emigracionog talasa (moderni problem).

Mislim da u Europi nije bila ovako delikatna situacija od 1945, da je trentuno Britanska kraljica u Nemackoj prvi put od drugog WW i da je svesta ekonomska kriza itekako aktuelna.
Sto bi "rekao" Balasevic, "Samo da rata ne bude".

Linux

pre 8 godina

Neka grkofili i evrofobi objasne kako je onda nastao izraz "dužan kao grčka" i kako to da je Grčka već par puta u,novijoj istoriji bankrotirala.

Vladimir Pula

pre 8 godina

@(ne cenzurisi, 27. jun 2015 14:36)
Pokušavam da shvatim logiku posta, al nisam siguran da uspijevam .. Sta si htio reci da je Njemačka uzela pare od grčke 1942. i zato je ona sad u 2015. svjetska ekonomska industrijska sila, a Grčka se koprca u dugovima ? Lol.

App

pre 8 godina

Neko rece "Sa tim "reformama" ne bi mogli ni da prezive"
Pa kako mi prezivljvamo? Neka dodju na nas nivo, ne moraju ispod toga. Garantuje da ce preziveti!!!

EU

pre 8 godina

Jedna mala zemlja kao sto je Grcka ima dug od oko 250 MILIJARDI evra!
Pa zamislite gde bi bila Evropa ako bi svi imali toliki dug! Jednostavno bi izgubila poverenje finansijskog sveta, a evro bi izgubio svaku vrednost i kredibilitet.
Nemacka, koja je do sada ponavljala mantru "Grcka mora da ostane u EU", sada uzima u obzir i plan B... A to je odlazak Grcke iz EU. I vreme je...

Niki

pre 8 godina

Oni ce dakle glasati hoce li da vrate dugove ili nece ! Simpaticno glasanje. Mislio sam da se dugovi moraju vracati, bar su me tako roditelji vaspitali -)

Srna Pacifik

pre 8 godina

Definitivna istina je Grci su sami krivi kad su sebi dozvolili da padnu u toliki duznicki "bunar". Penzija kod njih 1600 eur, u bugarskoj 150 eur i dt. Zar je trebalo tako, uzimas kredite i trosis na sta? Jesu oni simpatican narod ali uzeti kredite bez razmisljanja kako ces ih vratiti pa jos ucenjivati one kojima si duzan. Neko bi se toga zastideo a oni jos protestuju na uljici. Pa jos i demokratsko odlucivanje,umesto da ih izbace iz EU. Nebojte se EU je bila ok i bez njih.Kako to nema spasa od "carske" Putinove? Nema, kad nema interesa.

Zorz Papadubi

pre 8 godina

@Djole Grcka pre svega ima ozbiljnu vojsku da bi se zastitila od potencijalne turske agresije, tj. da se ne bi ponovila situacija sa okupacijom severnog Kipra! Oni ipak nisu tolike budale da dodju u situaciju kao mi, da nemamo ni 4 ispravna aviona, sa kojima vrlo brzo necemo moci cak ni obezbedjivati sopstveni vazdusni prostor. A ove tek nebuloze o punjenju zajednicke kase NATO kupovinom oruzija za sopstvenu vojsku od razlicitih kompanija kao npr. Lockheed Martin, pokazuju koliko u stvari nemas pojma!

samocenzura

pre 8 godina

Grci su vec jednom potpisali zahtev Nemacke i MMFa pre 4 godine.. Rezultat.. Dug skocio sa 110 na 175% GDPa a GDP pao 25%.. A koji su to danasnji zahtevi nemacke u zamenu za novi kredit MMFa.. Povecanje PDVa, u turizmu cak duplo, povecanje cene struje, ukidanje pomoci za najnize penzije.. Skoro iste zahteve od MMFa je imala i Srbija pre nekoliko meseci i naravno sve ih prihvatila :))

ne cenzurisi

pre 8 godina

Nemacka invazija na Grcku je pocela 6. aprila 1941.
Zvuci li vam to odnekud poznato?
Vermaht je zemlju držao pod okupacijom do 1944. U to vreme, nacistička Nemačka ubija i pljačka po celom Balkanu.
Narodna banka Grčke je 1942. morala nacistima da dâ beskamatni kredit od 476 miliona rajhs maraka taj novac Grčkoj nije vraćen.

Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

anticenzura

pre 8 godina

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci njen kupac Grčka (podmornice, tenkovi, topovi, rakete vazduh-vazduh).

Cipras smanjio troškove odbrane sa 4 na 1,5 odsto BDPa.
Sad odjednom dodje neki Cipras i kaze necu da uzimam kredite i necu da kupujem vase oruzje.

Eto zasto se oni plase Ciprasa. Kvari im njihove biznise sa ratovima, korupcijom i semama duznickog ropstva.
Zato toliko botovskih komentara.

Vladimir

pre 8 godina

Cipras je došao na vlast jer su Grci na izborima glasali za njegov program i obećanja da neće prihvatiti nova uslovljavanja kreditora i da će odustati od mera štednje. Dakle dobio je podršku birača da kaže kreditorima "ne". Zašto onda sada raspisuje referendum o tom pitanju? Ako si toliki baja, kao što se prikazuješ, onda ispuni predizborno obećanje, kaži to čuveno "ne" i preuzmi na sebe odgovornost za posledice. Nemoj odgovornost da prebacuješ na narod, kao neka kukavica, da bi posle rekao ono čuveno "narod je sam tražio" ako stvari krenu po zlu.

ivan

pre 8 godina

Ovo me podseca na ono Slobino pitanje- da li ste za ulazak Nato trupa u Srbiju, a posle dodje bombardovanje, okupacija i gubitak Kosova.
Pravo pitanje za Grke bi bilo-da li ste za izlazak iz EU, povratak na drahmu i izlazak iz Evrozone. To ih svakako ceka posle tog referenduma-opsti potop. Iako stalno kukaju-prosecna plata im je oko 750 evra, videce tek oni sta znaci ziveti kao kod nas devedesetih ili kao sada imati platu od jedva 400 evra.
Neka im je bog u pomoci!!

Arhitekta

pre 8 godina

Cinjenice: EU je zasnovana na demokratiji, referendum je nacin izjasnjavanja u demokratskom sistemu, dakle dat je Izbor prilikom izjasnjavanja . . Zasto EU strahuje od referenduma onda, osim ako . . .

Kavafis

pre 8 godina

Kakav je radikal ovaj Cipras. Zamislite usudio se da pita građane da li su za novi paket štednje. Pa gde to ima u demokratiji da se narod za nešto pita? Sram ga bilo!

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Demolratija je kada narod odluči a ne politička elita. Prema tome, neka narod odluči. Ovde je narod odabrao Vučića i sada snosi posledice svog izbora. Grci će da odluče da li će njihova izabrana elita da prihvati dil sa EU ili neće, pa će snositi posledice scoje odluke. Cipras je izbore dobio na poznata obećanja i ne može da ih ispuni, pa sad pita narod koji ga je birao da li hoće ono što im nije obećao ili da se dalje sami snalaze. To što botovi pišu da je to prebacivanje odgovornosti na narod je samo dokaz pod kakvim totalitarnim režimom živimo. Zamislite Vučića kako organizuje referendum na kojem narod odlučuje da li će biti potpisan Briselski sporazum ili da li da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni broj...

Đole

pre 8 godina

Poslednjih nedelju dana pregovori Ciprasa sa MMf-om i EU ticali su smanjenja troškova u iznosu 1 procenta BDP Grčke! Grci su prihvatili da taj 1 odsto smanje na račun smanjivanjanja vojnog budžeta koji iznosi 2 odsto na godišnjem nivou i to je jedina istina!!! Ali su svetski moćnici ucenjivali Ciprasa da se vojni budžet ne dira nego da se smanje penzije i plate. Zašto? Zato što je Grčka godinama druga zemlja (iza USA) po uplatama u zajedničku kasu NATO. I zato što je Grčka skoro dve decenije najveći kupac nemačkog oružja na planeti. Znam da mnogi Srbi to neće shvatiti jer im je nepojmljivo da jedna mala Grča ima 155 borbenih aviona F-16, 45 aviona čiji su resursi na izmaku tipa Miraž 2000, kao i dva Avaksa. Što se tiče mornarice, Grci su prvi kupili "nevidljive" fregate od Nemačke. Postavlja se sasvim logično pitanje - šta će Grčkoj toliko moćna armija??? To je Cipras poslednjih meseci konstantno pitao strane kreditore i političare ali odgovor nije dobio. Sada će odgovor dobiti na referendumu. Dakle, nema prostora za bilo kakve seljačke špekulacije da je Grča odbila da vraća dugove i da smanjuje potrošnju - samo je odbila da više puni zajedničku kasu NATO.

Alex

pre 8 godina

U pitanju jesu zahtevu EU, ali ne reformski. Ispunjenje tih zahteva bi u potpunosti dokusurila grcku naciju. Sa tim "reformama" ne bi mogli ni da prezive, a kamoli da vrate tu "pomoc". Reforme im definitivno jesu potrebne, ali ne samoubilacke.

Đole

pre 8 godina

Poslednjih nedelju dana pregovori Ciprasa sa MMf-om i EU ticali su smanjenja troškova u iznosu 1 procenta BDP Grčke! Grci su prihvatili da taj 1 odsto smanje na račun smanjivanjanja vojnog budžeta koji iznosi 2 odsto na godišnjem nivou i to je jedina istina!!! Ali su svetski moćnici ucenjivali Ciprasa da se vojni budžet ne dira nego da se smanje penzije i plate. Zašto? Zato što je Grčka godinama druga zemlja (iza USA) po uplatama u zajedničku kasu NATO. I zato što je Grčka skoro dve decenije najveći kupac nemačkog oružja na planeti. Znam da mnogi Srbi to neće shvatiti jer im je nepojmljivo da jedna mala Grča ima 155 borbenih aviona F-16, 45 aviona čiji su resursi na izmaku tipa Miraž 2000, kao i dva Avaksa. Što se tiče mornarice, Grci su prvi kupili "nevidljive" fregate od Nemačke. Postavlja se sasvim logično pitanje - šta će Grčkoj toliko moćna armija??? To je Cipras poslednjih meseci konstantno pitao strane kreditore i političare ali odgovor nije dobio. Sada će odgovor dobiti na referendumu. Dakle, nema prostora za bilo kakve seljačke špekulacije da je Grča odbila da vraća dugove i da smanjuje potrošnju - samo je odbila da više puni zajedničku kasu NATO.

Alex

pre 8 godina

U pitanju jesu zahtevu EU, ali ne reformski. Ispunjenje tih zahteva bi u potpunosti dokusurila grcku naciju. Sa tim "reformama" ne bi mogli ni da prezive, a kamoli da vrate tu "pomoc". Reforme im definitivno jesu potrebne, ali ne samoubilacke.

anticenzura

pre 8 godina

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci njen kupac Grčka (podmornice, tenkovi, topovi, rakete vazduh-vazduh).

Cipras smanjio troškove odbrane sa 4 na 1,5 odsto BDPa.
Sad odjednom dodje neki Cipras i kaze necu da uzimam kredite i necu da kupujem vase oruzje.

Eto zasto se oni plase Ciprasa. Kvari im njihove biznise sa ratovima, korupcijom i semama duznickog ropstva.
Zato toliko botovskih komentara.

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Demolratija je kada narod odluči a ne politička elita. Prema tome, neka narod odluči. Ovde je narod odabrao Vučića i sada snosi posledice svog izbora. Grci će da odluče da li će njihova izabrana elita da prihvati dil sa EU ili neće, pa će snositi posledice scoje odluke. Cipras je izbore dobio na poznata obećanja i ne može da ih ispuni, pa sad pita narod koji ga je birao da li hoće ono što im nije obećao ili da se dalje sami snalaze. To što botovi pišu da je to prebacivanje odgovornosti na narod je samo dokaz pod kakvim totalitarnim režimom živimo. Zamislite Vučića kako organizuje referendum na kojem narod odlučuje da li će biti potpisan Briselski sporazum ili da li da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni broj...

ne cenzurisi

pre 8 godina

Nemacka invazija na Grcku je pocela 6. aprila 1941.
Zvuci li vam to odnekud poznato?
Vermaht je zemlju držao pod okupacijom do 1944. U to vreme, nacistička Nemačka ubija i pljačka po celom Balkanu.
Narodna banka Grčke je 1942. morala nacistima da dâ beskamatni kredit od 476 miliona rajhs maraka taj novac Grčkoj nije vraćen.

Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

samocenzura

pre 8 godina

Grci su vec jednom potpisali zahtev Nemacke i MMFa pre 4 godine.. Rezultat.. Dug skocio sa 110 na 175% GDPa a GDP pao 25%.. A koji su to danasnji zahtevi nemacke u zamenu za novi kredit MMFa.. Povecanje PDVa, u turizmu cak duplo, povecanje cene struje, ukidanje pomoci za najnize penzije.. Skoro iste zahteve od MMFa je imala i Srbija pre nekoliko meseci i naravno sve ih prihvatila :))

Vladimir

pre 8 godina

Cipras je došao na vlast jer su Grci na izborima glasali za njegov program i obećanja da neće prihvatiti nova uslovljavanja kreditora i da će odustati od mera štednje. Dakle dobio je podršku birača da kaže kreditorima "ne". Zašto onda sada raspisuje referendum o tom pitanju? Ako si toliki baja, kao što se prikazuješ, onda ispuni predizborno obećanje, kaži to čuveno "ne" i preuzmi na sebe odgovornost za posledice. Nemoj odgovornost da prebacuješ na narod, kao neka kukavica, da bi posle rekao ono čuveno "narod je sam tražio" ako stvari krenu po zlu.

Arhitekta

pre 8 godina

Cinjenice: EU je zasnovana na demokratiji, referendum je nacin izjasnjavanja u demokratskom sistemu, dakle dat je Izbor prilikom izjasnjavanja . . Zasto EU strahuje od referenduma onda, osim ako . . .

Kavafis

pre 8 godina

Kakav je radikal ovaj Cipras. Zamislite usudio se da pita građane da li su za novi paket štednje. Pa gde to ima u demokratiji da se narod za nešto pita? Sram ga bilo!

que

pre 8 godina

@EU: Znanje vam je zaista "fenomenalno", zamisli "gde bi bila Evropa ako bi svi imali toliki dug", jer mala "Grcka ima dug od oko 250"!
A da li znate da jos manja npr. Austrija ima spoljni dug od 820 mlrd. USD, Belgija 1200 mlrd, Svajcarska 1600 mlrd, Holandija 2500 mlrd. itd:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Mozemo da pricamo koliko hocemo o bonitetima i ocenama rizika koje daju tzv. rejting agencije, ali je cinjenica da danas gotovo sve zemlje funkcionisu na principu duga. Stari dugovi se gase uzimanjem novog duga, cak se u vecini zemalja dugovanja uvecavaju (neki su to uporedjivali za zavisnoscu narkomana).
Ukoliko neka zemlja ne radi kako nalaze siva eminencija, odmah se preko rejting agencija uvecavaju "rizici" i kamatne stope na novi dug rastu na 5, 7, 14 ili cak vise odsto. Posto je stvoren zacarani krug da budzetske obaveze ne mogu da se finansiraju bez novog duga, zemlje automatski ulaze u tesku ili cak bezizlaznu situaciju.
Zanimljivo bi bilo da se "slobodno i nezavisno" novinarstvo pozabavi vezom izmedju poverilaca, rejting agencija, globalnih medija i odredjenih NVO, ali mislim da cemo to tesko docekati, jer je ta veza takva da to nije za siru javnost.

ivan

pre 8 godina

Ovo me podseca na ono Slobino pitanje- da li ste za ulazak Nato trupa u Srbiju, a posle dodje bombardovanje, okupacija i gubitak Kosova.
Pravo pitanje za Grke bi bilo-da li ste za izlazak iz EU, povratak na drahmu i izlazak iz Evrozone. To ih svakako ceka posle tog referenduma-opsti potop. Iako stalno kukaju-prosecna plata im je oko 750 evra, videce tek oni sta znaci ziveti kao kod nas devedesetih ili kao sada imati platu od jedva 400 evra.
Neka im je bog u pomoci!!

aca_bg

pre 8 godina

Sutra organizujem referendum u svojoj porodici! Dali da vratim dug komsiji, koji mi je pozajmio kes za novi auto, ili da zeni kupim novi mobilni od 900 Eur. Sta mislite, kakav ce biti rezultat? Svasta sa ovim Grcima...

Niki

pre 8 godina

Oni ce dakle glasati hoce li da vrate dugove ili nece ! Simpaticno glasanje. Mislio sam da se dugovi moraju vracati, bar su me tako roditelji vaspitali -)

Adrian

pre 8 godina

1. Grcka nije Nemacka nego Americko-Britanska interesna zona.
2. Grcka je na Balkanu, a Balkanu je bure baruta.
3. Grcka je na prvoj liniji emigracionog talasa (moderni problem).

Mislim da u Europi nije bila ovako delikatna situacija od 1945, da je trentuno Britanska kraljica u Nemackoj prvi put od drugog WW i da je svesta ekonomska kriza itekako aktuelna.
Sto bi "rekao" Balasevic, "Samo da rata ne bude".

Zorz Papadubi

pre 8 godina

@Djole Grcka pre svega ima ozbiljnu vojsku da bi se zastitila od potencijalne turske agresije, tj. da se ne bi ponovila situacija sa okupacijom severnog Kipra! Oni ipak nisu tolike budale da dodju u situaciju kao mi, da nemamo ni 4 ispravna aviona, sa kojima vrlo brzo necemo moci cak ni obezbedjivati sopstveni vazdusni prostor. A ove tek nebuloze o punjenju zajednicke kase NATO kupovinom oruzija za sopstvenu vojsku od razlicitih kompanija kao npr. Lockheed Martin, pokazuju koliko u stvari nemas pojma!

Srna Pacifik

pre 8 godina

Definitivna istina je Grci su sami krivi kad su sebi dozvolili da padnu u toliki duznicki "bunar". Penzija kod njih 1600 eur, u bugarskoj 150 eur i dt. Zar je trebalo tako, uzimas kredite i trosis na sta? Jesu oni simpatican narod ali uzeti kredite bez razmisljanja kako ces ih vratiti pa jos ucenjivati one kojima si duzan. Neko bi se toga zastideo a oni jos protestuju na uljici. Pa jos i demokratsko odlucivanje,umesto da ih izbace iz EU. Nebojte se EU je bila ok i bez njih.Kako to nema spasa od "carske" Putinove? Nema, kad nema interesa.

App

pre 8 godina

Neko rece "Sa tim "reformama" ne bi mogli ni da prezive"
Pa kako mi prezivljvamo? Neka dodju na nas nivo, ne moraju ispod toga. Garantuje da ce preziveti!!!

Linux

pre 8 godina

Neka grkofili i evrofobi objasne kako je onda nastao izraz "dužan kao grčka" i kako to da je Grčka već par puta u,novijoj istoriji bankrotirala.

EU

pre 8 godina

Jedna mala zemlja kao sto je Grcka ima dug od oko 250 MILIJARDI evra!
Pa zamislite gde bi bila Evropa ako bi svi imali toliki dug! Jednostavno bi izgubila poverenje finansijskog sveta, a evro bi izgubio svaku vrednost i kredibilitet.
Nemacka, koja je do sada ponavljala mantru "Grcka mora da ostane u EU", sada uzima u obzir i plan B... A to je odlazak Grcke iz EU. I vreme je...

Vladimir Pula

pre 8 godina

@(ne cenzurisi, 27. jun 2015 14:36)
Pokušavam da shvatim logiku posta, al nisam siguran da uspijevam .. Sta si htio reci da je Njemačka uzela pare od grčke 1942. i zato je ona sad u 2015. svjetska ekonomska industrijska sila, a Grčka se koprca u dugovima ? Lol.

Đole

pre 8 godina

@Zorz Papadubi

Da ti odgovorim na tvoj odgovor. Svaka država članica NATO izdvaja određenu sumu novca koja ide za potrebe zajedničke komande i zajedničkih operacija i to nema nikakve veze sa kupovinom oružja. Hrvatska je prošle godine platila NATO 300.000 evra više nego što je od NATO-a dobila pomoć i oružje (polovne nemačke samohodne haubice).
Što se tiče naoružavanja Grčke zbog Turske opasnosti, te opasnosti danas nema niti će je biti u bliskoj budućnosti, jer Turska mora da se zabavlja sa Sirijom, Kurdima plus faktor gasovod. Ni Turcima ni Grcima a posebno Rusima i Irancima nije do bilo kakvih problema između Turske i Grčke. Ono što sam hteo da kažem da se pritisci na Grčku od "vojnog lobija" i dalje nastavljaju. Imate na youtube od snimak iz francuskog parlamenta za vreme Sarkozija kada se jedan francuski poslanik dere na vladajuću većinu i pita ih da im objasni kako francuski poreznici moraju da izdvajaju milijrade evra pomoći Grčkoj dok se istovremeno Grčka primorava da borbene avione tipa Miraž 2000 zameni duploo skupljim Rafalima!?!?

4. rajh

pre 8 godina

3.07.2010
Već prezadužena Grčka planira da potroši više od milijardu evra na dve nemačke podmornice, za koje i zapovedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_id=445139

Eto gde su zavrsile pare od kredita.
da bi to sakrili platicemo botove da izmisljaju kako Grci zive luksuzno i prinmaju 13 plata, a Nemci se zlopate.

ne cenzurisi

pre 8 godina

@Vladimir Pula, 27. jun 2015 15:39
Ako Nemacka nece da vrati 280 milijardi evra svog duga i ratne odstete Grckoj, zbog cega Grcka treba da vraca svoj dug Nemackoj.

Nikad se nije desilo da je Grcka okupirala, rusila i pljackala Nemacku, obrnuto jeste.
Otkad se to od okupacije,rusenja i uzimanja prinudnog zajma razvija?


Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

Zasto Nemacka tera Grcku da uzima jos kredita, i zasto su uzasnuti sto to Grcka odbija na referendumu?

Razmisljaj pa ces mozda jednog dana i shvatiti.

Milan

pre 8 godina

Svaka država članica NATO izdvaja određenu sumu novca koja ide za potrebe zajedničke komande i zajedničkih operacija i to nema nikakve veze sa kupovinom oružja.
(Đole, 27. jun 2015 17:26
Pricas gluposti. svaka drzava NATO-a izdvaja izmedju 1%-do maksimalnog 2% svog GDP-a godisnje za vojsku I NATO clanstvo. To ti je fakat, mada Ameri traze da svi uzlazu 2% GDP-a. Grcka je sama kriva u poziciji u kojoj se nalazi sa ovim grckim komunistima i ekstremnim levicarima na vlasti koji je vode u apokalipsu. Pre ulaska Grcke u EU 0EEZ) 1981. oni niti puteve nisu imali., sve su igzardili zahvaljujuci clanstvom EU. Slabo rade a penzije im bile skoro na nemackom nivou, i zato su tako zaduzeni. Veilki broj Grka je –''self-employed'', sto znaci niko ne placa pravi porrez koji bi trebao, novac drze u stranim bankama. Kad se sve to stavi na sto i uzme u obzir, Grcka kao zemlje je vec na izdahu, a EU ce izbaciti Grcku iz evro-zone. Grcka predstavlja svega 2 % cele EU ekonomije. EU moze bez Grcka, ali Grcka ne moze bez EU. Ovo ces ih skupo kostati.

lujo

pre 8 godina

@Đole U većini se slažem s tobom ,ali Hrvatska je dobila od NATO-a,osim tih haubica iz Njemačke i 220 oklopnih vozila,otpornih na eksplozive američke MRAP ,svaki vrijedi oko pola milijuna USD i stari su oko 5 godina,a odobreno je i 16 bogato opremljenih helikoptera kiowa warrior par godina stari na poklon od SAD-a. Oklopnjake smo dobili jer se amerikancima ne isplati vraćati ih u SAD ,a i imaju ih previše .

MucniGlavom

pre 8 godina

Sta sve ovde covek nece procitat. Nemacka je samo 1 clanica Evropske unije. Da ona je i najaca ali to je tako iz vise razloga. Pored toga sto rade ne vise nego mi u Srbiji jer je njima radno vreme manje od 8 sati oni imaju uredjenu drzavu. U toj drzavi svako je odgovoran za one sto radi i moze lako da zavrsi u zatvor. Pa cak i Kancelarka. A ne kao kod nas i grka neko se zaduzio 2 - 3 milijarde po kamatnoj stopi od 10% i to nijednog coveka u grckoj nije interesovalo do sad.
A sto se tice ratne odstete to je smesno. Nemacka je sa tim odavno zavrsila mogli su da traze koliko su hteli. Trazili su i dobili su, a sad gde je taj novac otisao to niko ne zna.

EU

pre 8 godina

Jedna mala zemlja kao sto je Grcka ima dug od oko 250 MILIJARDI evra!
Pa zamislite gde bi bila Evropa ako bi svi imali toliki dug! Jednostavno bi izgubila poverenje finansijskog sveta, a evro bi izgubio svaku vrednost i kredibilitet.
Nemacka, koja je do sada ponavljala mantru "Grcka mora da ostane u EU", sada uzima u obzir i plan B... A to je odlazak Grcke iz EU. I vreme je...

aca_bg

pre 8 godina

Sutra organizujem referendum u svojoj porodici! Dali da vratim dug komsiji, koji mi je pozajmio kes za novi auto, ili da zeni kupim novi mobilni od 900 Eur. Sta mislite, kakav ce biti rezultat? Svasta sa ovim Grcima...

Alex

pre 8 godina

U pitanju jesu zahtevu EU, ali ne reformski. Ispunjenje tih zahteva bi u potpunosti dokusurila grcku naciju. Sa tim "reformama" ne bi mogli ni da prezive, a kamoli da vrate tu "pomoc". Reforme im definitivno jesu potrebne, ali ne samoubilacke.

Srna Pacifik

pre 8 godina

Definitivna istina je Grci su sami krivi kad su sebi dozvolili da padnu u toliki duznicki "bunar". Penzija kod njih 1600 eur, u bugarskoj 150 eur i dt. Zar je trebalo tako, uzimas kredite i trosis na sta? Jesu oni simpatican narod ali uzeti kredite bez razmisljanja kako ces ih vratiti pa jos ucenjivati one kojima si duzan. Neko bi se toga zastideo a oni jos protestuju na uljici. Pa jos i demokratsko odlucivanje,umesto da ih izbace iz EU. Nebojte se EU je bila ok i bez njih.Kako to nema spasa od "carske" Putinove? Nema, kad nema interesa.

Niki

pre 8 godina

Oni ce dakle glasati hoce li da vrate dugove ili nece ! Simpaticno glasanje. Mislio sam da se dugovi moraju vracati, bar su me tako roditelji vaspitali -)

Linux

pre 8 godina

Neka grkofili i evrofobi objasne kako je onda nastao izraz "dužan kao grčka" i kako to da je Grčka već par puta u,novijoj istoriji bankrotirala.

Vladimir Pula

pre 8 godina

@(ne cenzurisi, 27. jun 2015 14:36)
Pokušavam da shvatim logiku posta, al nisam siguran da uspijevam .. Sta si htio reci da je Njemačka uzela pare od grčke 1942. i zato je ona sad u 2015. svjetska ekonomska industrijska sila, a Grčka se koprca u dugovima ? Lol.

Đole

pre 8 godina

Poslednjih nedelju dana pregovori Ciprasa sa MMf-om i EU ticali su smanjenja troškova u iznosu 1 procenta BDP Grčke! Grci su prihvatili da taj 1 odsto smanje na račun smanjivanjanja vojnog budžeta koji iznosi 2 odsto na godišnjem nivou i to je jedina istina!!! Ali su svetski moćnici ucenjivali Ciprasa da se vojni budžet ne dira nego da se smanje penzije i plate. Zašto? Zato što je Grčka godinama druga zemlja (iza USA) po uplatama u zajedničku kasu NATO. I zato što je Grčka skoro dve decenije najveći kupac nemačkog oružja na planeti. Znam da mnogi Srbi to neće shvatiti jer im je nepojmljivo da jedna mala Grča ima 155 borbenih aviona F-16, 45 aviona čiji su resursi na izmaku tipa Miraž 2000, kao i dva Avaksa. Što se tiče mornarice, Grci su prvi kupili "nevidljive" fregate od Nemačke. Postavlja se sasvim logično pitanje - šta će Grčkoj toliko moćna armija??? To je Cipras poslednjih meseci konstantno pitao strane kreditore i političare ali odgovor nije dobio. Sada će odgovor dobiti na referendumu. Dakle, nema prostora za bilo kakve seljačke špekulacije da je Grča odbila da vraća dugove i da smanjuje potrošnju - samo je odbila da više puni zajedničku kasu NATO.

Vladimir

pre 8 godina

Cipras je došao na vlast jer su Grci na izborima glasali za njegov program i obećanja da neće prihvatiti nova uslovljavanja kreditora i da će odustati od mera štednje. Dakle dobio je podršku birača da kaže kreditorima "ne". Zašto onda sada raspisuje referendum o tom pitanju? Ako si toliki baja, kao što se prikazuješ, onda ispuni predizborno obećanje, kaži to čuveno "ne" i preuzmi na sebe odgovornost za posledice. Nemoj odgovornost da prebacuješ na narod, kao neka kukavica, da bi posle rekao ono čuveno "narod je sam tražio" ako stvari krenu po zlu.

ivan

pre 8 godina

Ovo me podseca na ono Slobino pitanje- da li ste za ulazak Nato trupa u Srbiju, a posle dodje bombardovanje, okupacija i gubitak Kosova.
Pravo pitanje za Grke bi bilo-da li ste za izlazak iz EU, povratak na drahmu i izlazak iz Evrozone. To ih svakako ceka posle tog referenduma-opsti potop. Iako stalno kukaju-prosecna plata im je oko 750 evra, videce tek oni sta znaci ziveti kao kod nas devedesetih ili kao sada imati platu od jedva 400 evra.
Neka im je bog u pomoci!!

anticenzura

pre 8 godina

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci njen kupac Grčka (podmornice, tenkovi, topovi, rakete vazduh-vazduh).

Cipras smanjio troškove odbrane sa 4 na 1,5 odsto BDPa.
Sad odjednom dodje neki Cipras i kaze necu da uzimam kredite i necu da kupujem vase oruzje.

Eto zasto se oni plase Ciprasa. Kvari im njihove biznise sa ratovima, korupcijom i semama duznickog ropstva.
Zato toliko botovskih komentara.

Kavafis

pre 8 godina

Kakav je radikal ovaj Cipras. Zamislite usudio se da pita građane da li su za novi paket štednje. Pa gde to ima u demokratiji da se narod za nešto pita? Sram ga bilo!

ne cenzurisi

pre 8 godina

Nemacka invazija na Grcku je pocela 6. aprila 1941.
Zvuci li vam to odnekud poznato?
Vermaht je zemlju držao pod okupacijom do 1944. U to vreme, nacistička Nemačka ubija i pljačka po celom Balkanu.
Narodna banka Grčke je 1942. morala nacistima da dâ beskamatni kredit od 476 miliona rajhs maraka taj novac Grčkoj nije vraćen.

Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

Zorz Papadubi

pre 8 godina

@Djole Grcka pre svega ima ozbiljnu vojsku da bi se zastitila od potencijalne turske agresije, tj. da se ne bi ponovila situacija sa okupacijom severnog Kipra! Oni ipak nisu tolike budale da dodju u situaciju kao mi, da nemamo ni 4 ispravna aviona, sa kojima vrlo brzo necemo moci cak ni obezbedjivati sopstveni vazdusni prostor. A ove tek nebuloze o punjenju zajednicke kase NATO kupovinom oruzija za sopstvenu vojsku od razlicitih kompanija kao npr. Lockheed Martin, pokazuju koliko u stvari nemas pojma!

Arhitekta

pre 8 godina

Cinjenice: EU je zasnovana na demokratiji, referendum je nacin izjasnjavanja u demokratskom sistemu, dakle dat je Izbor prilikom izjasnjavanja . . Zasto EU strahuje od referenduma onda, osim ako . . .

Milan

pre 8 godina

Svaka država članica NATO izdvaja određenu sumu novca koja ide za potrebe zajedničke komande i zajedničkih operacija i to nema nikakve veze sa kupovinom oružja.
(Đole, 27. jun 2015 17:26
Pricas gluposti. svaka drzava NATO-a izdvaja izmedju 1%-do maksimalnog 2% svog GDP-a godisnje za vojsku I NATO clanstvo. To ti je fakat, mada Ameri traze da svi uzlazu 2% GDP-a. Grcka je sama kriva u poziciji u kojoj se nalazi sa ovim grckim komunistima i ekstremnim levicarima na vlasti koji je vode u apokalipsu. Pre ulaska Grcke u EU 0EEZ) 1981. oni niti puteve nisu imali., sve su igzardili zahvaljujuci clanstvom EU. Slabo rade a penzije im bile skoro na nemackom nivou, i zato su tako zaduzeni. Veilki broj Grka je –''self-employed'', sto znaci niko ne placa pravi porrez koji bi trebao, novac drze u stranim bankama. Kad se sve to stavi na sto i uzme u obzir, Grcka kao zemlje je vec na izdahu, a EU ce izbaciti Grcku iz evro-zone. Grcka predstavlja svega 2 % cele EU ekonomije. EU moze bez Grcka, ali Grcka ne moze bez EU. Ovo ces ih skupo kostati.

Botovanje ludom radovanje

pre 8 godina

Demolratija je kada narod odluči a ne politička elita. Prema tome, neka narod odluči. Ovde je narod odabrao Vučića i sada snosi posledice svog izbora. Grci će da odluče da li će njihova izabrana elita da prihvati dil sa EU ili neće, pa će snositi posledice scoje odluke. Cipras je izbore dobio na poznata obećanja i ne može da ih ispuni, pa sad pita narod koji ga je birao da li hoće ono što im nije obećao ili da se dalje sami snalaze. To što botovi pišu da je to prebacivanje odgovornosti na narod je samo dokaz pod kakvim totalitarnim režimom živimo. Zamislite Vučića kako organizuje referendum na kojem narod odlučuje da li će biti potpisan Briselski sporazum ili da li da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni broj...

App

pre 8 godina

Neko rece "Sa tim "reformama" ne bi mogli ni da prezive"
Pa kako mi prezivljvamo? Neka dodju na nas nivo, ne moraju ispod toga. Garantuje da ce preziveti!!!

samocenzura

pre 8 godina

Grci su vec jednom potpisali zahtev Nemacke i MMFa pre 4 godine.. Rezultat.. Dug skocio sa 110 na 175% GDPa a GDP pao 25%.. A koji su to danasnji zahtevi nemacke u zamenu za novi kredit MMFa.. Povecanje PDVa, u turizmu cak duplo, povecanje cene struje, ukidanje pomoci za najnize penzije.. Skoro iste zahteve od MMFa je imala i Srbija pre nekoliko meseci i naravno sve ih prihvatila :))

que

pre 8 godina

@EU: Znanje vam je zaista "fenomenalno", zamisli "gde bi bila Evropa ako bi svi imali toliki dug", jer mala "Grcka ima dug od oko 250"!
A da li znate da jos manja npr. Austrija ima spoljni dug od 820 mlrd. USD, Belgija 1200 mlrd, Svajcarska 1600 mlrd, Holandija 2500 mlrd. itd:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Mozemo da pricamo koliko hocemo o bonitetima i ocenama rizika koje daju tzv. rejting agencije, ali je cinjenica da danas gotovo sve zemlje funkcionisu na principu duga. Stari dugovi se gase uzimanjem novog duga, cak se u vecini zemalja dugovanja uvecavaju (neki su to uporedjivali za zavisnoscu narkomana).
Ukoliko neka zemlja ne radi kako nalaze siva eminencija, odmah se preko rejting agencija uvecavaju "rizici" i kamatne stope na novi dug rastu na 5, 7, 14 ili cak vise odsto. Posto je stvoren zacarani krug da budzetske obaveze ne mogu da se finansiraju bez novog duga, zemlje automatski ulaze u tesku ili cak bezizlaznu situaciju.
Zanimljivo bi bilo da se "slobodno i nezavisno" novinarstvo pozabavi vezom izmedju poverilaca, rejting agencija, globalnih medija i odredjenih NVO, ali mislim da cemo to tesko docekati, jer je ta veza takva da to nije za siru javnost.

lujo

pre 8 godina

@Đole U većini se slažem s tobom ,ali Hrvatska je dobila od NATO-a,osim tih haubica iz Njemačke i 220 oklopnih vozila,otpornih na eksplozive američke MRAP ,svaki vrijedi oko pola milijuna USD i stari su oko 5 godina,a odobreno je i 16 bogato opremljenih helikoptera kiowa warrior par godina stari na poklon od SAD-a. Oklopnjake smo dobili jer se amerikancima ne isplati vraćati ih u SAD ,a i imaju ih previše .

Đole

pre 8 godina

@Zorz Papadubi

Da ti odgovorim na tvoj odgovor. Svaka država članica NATO izdvaja određenu sumu novca koja ide za potrebe zajedničke komande i zajedničkih operacija i to nema nikakve veze sa kupovinom oružja. Hrvatska je prošle godine platila NATO 300.000 evra više nego što je od NATO-a dobila pomoć i oružje (polovne nemačke samohodne haubice).
Što se tiče naoružavanja Grčke zbog Turske opasnosti, te opasnosti danas nema niti će je biti u bliskoj budućnosti, jer Turska mora da se zabavlja sa Sirijom, Kurdima plus faktor gasovod. Ni Turcima ni Grcima a posebno Rusima i Irancima nije do bilo kakvih problema između Turske i Grčke. Ono što sam hteo da kažem da se pritisci na Grčku od "vojnog lobija" i dalje nastavljaju. Imate na youtube od snimak iz francuskog parlamenta za vreme Sarkozija kada se jedan francuski poslanik dere na vladajuću većinu i pita ih da im objasni kako francuski poreznici moraju da izdvajaju milijrade evra pomoći Grčkoj dok se istovremeno Grčka primorava da borbene avione tipa Miraž 2000 zameni duploo skupljim Rafalima!?!?

ne cenzurisi

pre 8 godina

@Vladimir Pula, 27. jun 2015 15:39
Ako Nemacka nece da vrati 280 milijardi evra svog duga i ratne odstete Grckoj, zbog cega Grcka treba da vraca svoj dug Nemackoj.

Nikad se nije desilo da je Grcka okupirala, rusila i pljackala Nemacku, obrnuto jeste.
Otkad se to od okupacije,rusenja i uzimanja prinudnog zajma razvija?


Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

Zasto Nemacka tera Grcku da uzima jos kredita, i zasto su uzasnuti sto to Grcka odbija na referendumu?

Razmisljaj pa ces mozda jednog dana i shvatiti.

MucniGlavom

pre 8 godina

Sta sve ovde covek nece procitat. Nemacka je samo 1 clanica Evropske unije. Da ona je i najaca ali to je tako iz vise razloga. Pored toga sto rade ne vise nego mi u Srbiji jer je njima radno vreme manje od 8 sati oni imaju uredjenu drzavu. U toj drzavi svako je odgovoran za one sto radi i moze lako da zavrsi u zatvor. Pa cak i Kancelarka. A ne kao kod nas i grka neko se zaduzio 2 - 3 milijarde po kamatnoj stopi od 10% i to nijednog coveka u grckoj nije interesovalo do sad.
A sto se tice ratne odstete to je smesno. Nemacka je sa tim odavno zavrsila mogli su da traze koliko su hteli. Trazili su i dobili su, a sad gde je taj novac otisao to niko ne zna.

Adrian

pre 8 godina

1. Grcka nije Nemacka nego Americko-Britanska interesna zona.
2. Grcka je na Balkanu, a Balkanu je bure baruta.
3. Grcka je na prvoj liniji emigracionog talasa (moderni problem).

Mislim da u Europi nije bila ovako delikatna situacija od 1945, da je trentuno Britanska kraljica u Nemackoj prvi put od drugog WW i da je svesta ekonomska kriza itekako aktuelna.
Sto bi "rekao" Balasevic, "Samo da rata ne bude".

4. rajh

pre 8 godina

3.07.2010
Već prezadužena Grčka planira da potroši više od milijardu evra na dve nemačke podmornice, za koje i zapovedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=07&dd=13&nav_id=445139

Eto gde su zavrsile pare od kredita.
da bi to sakrili platicemo botove da izmisljaju kako Grci zive luksuzno i prinmaju 13 plata, a Nemci se zlopate.