"Škriljci neće ugroziti ruski gas"

Ruski gas će ostati konkurentan i kada se poveća proizvodnja gasa iz uljnih škriljaca u svetu, rekao je ministar ekonomskog razvoja Rusije Andrej Belousov.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

12:00

Default images

On je u intervjuu nemačkom listu Handelsblat, istakao da Rusija nije zabrinuta zbog te situacije.

Gas iz uljnih škriljaca je skup i nije konkurentan ruskom gasu, objasnio je Belousov odgovarajući na pitanje o "bumu" gasa iz škriljaca u SAD i mogućih posledica po Rusiju.

Prema rečima ministra, kada se radi o tako velikim nalazištima kakva su Čajandinskoe i Bovanenkovo, eksploatacija gasa je isplativa čak i pri ceni od 120 do 150 dolara za hiljadu kubnih metara. Problem je transport, ali postoje različiti projekti, uključujući i topljenje gasa i slanje Severnim morskim putem, dodao je Belousov.

"Pored toga, proizvodnja gasa iz škriljaca je ekološki štetan način", ukazao je ministar, a prenela agencija Prajm.

U celini udeo gasa iz škriljaca na tržištu će porasti, ali postoji i povećana potražnja iz Kine i jugoistočne Azije. Najvažnije je da Rusija ima ogromne rezerve jeftinijeg gasa, a uz to je obezbedila dugoročne isporuke Evropi i ima ogromno domaće tržište kao "sigurnosni jastuk", podvukao je Belousov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: