Grčka: Referendum o pomoći EU

Grčka će održati referendum o novom sporazumu o pomoći, postignutom prošle sedmice sa Evropskom unijom, saopštio je danas grčki premijer Jorgos Papandreu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

20:01

Default images

"Imamo poverenja u građane i njihov sud, imamo poverenja u njihovu odluku", rekao je Papandreu poslanicima svoje vladajuće Socijalističke partije.

Predsednik grčke vlade nije naveo kada će referendum biti održan niti ikakve druge detalje, prenele su agencije. Prema rezultatima anketa, objavljenim u subotu, skoro 60 odsto Grka smatra novi sporazum sa EU negativnim.

Papandreu je, takođe, najavio da će zatražiti da parlament glasa o poverenju vladi.

Sporazum koji su Grčka i EU postigle u Briselu u noći između srede i četvrtka predviđa da kreditorske banke otpišu Grčkoj 50 odsto duga.

Kako bi zaštitila banke od posledica smanjenja grčkog duga, EU je takođe dogovorila izdvajanje oko 100 milijardi evra za njihovu dokapitalizaciju.

Papandreuova vlada ima tesnu većinu u parlamentu, a rejting joj je dodatno opao posle nedavnog usvajanja zakona o dodatnim merama štednje, koji predviđa smanjenje plata, veće poreze i nova otpuštanja radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: