Svet

Sreda, 31.08.2011.

08:55

Poljski BDP porastao 4,3 odsto

Poljska privreda porasla je za 4,3 odsto u dugom kvartalu u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To je nešto sporije nego u prvom kvartalu ali je i dalje po jedna od najbržih stopa rasta u Evropi.

Ekonomisti, međutim, opominju da je poljska privreda počela da se sudara sa novim nevoljama svetske ekonomije, što još nije vidiljvo u danas objavljenim pokazateljima za razdoblje april-jun.

Očekuje se da će se gubitak zamaha iskazati u trećem kvartalu, kažu anlitičari. Snažni rast Poljske delom se pripisuje subvencijama EU i velikim stranim ulaganjima od kako je zemlja ušla u Evropsku uniju 2004.

Kao najveća od novih članica EU, sa 38 miliona stanovnika, Poljska ima i veliko potrošačko tržište koje pokreće privredu i čini je manje zavisnom od izvoza, u odnosu na susede kao što je Mađarska.

Poljska ipak ima veliki obim trgovine sa susednom Nemačkom, i ekonomisti su iščekivali da vide da li će nedavno usporavanje nemačke privrede uticati na snažan rast poljske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: