Krah pregovora, preti "apokalipsa"

Vašington -- Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner je saopštio da je prekinuo pregovore s predsednikom Barakom Obamom o povećanju dužničkog limita.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On je naveo da će početi razgovore sa liderima u Senatu, gornjem domu američkom parlamenta.

U pismu koje je uputio kolegama, Bejner je kazao da s predsednikom nije uspeo da postigne dogovor o paketu smanjenja budžetskog deficita i da Obama i on imaju "različite vizije za našu zemlju".

Budući da se približava 2. avgust kada ističe rok za povećanje limita za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, a dostignut je u maju, Bejner je rekao da će početi razgovore sa liderima u Senatu "kako bi pronašao put napred".

"Smeši" se tehnički bankrot 2. avgusta

Ako SAD ne podignu granicu za dug, štetu bi pretrpeo svaki Amerikanac, rekao je predsednik SAD i ponovo upozorio da "bankrot nije opcija". Ukoliko limit za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, ne bude podignut do 2. avgusta SAD bi mogle dospeti u tehnički bankrot. Vašington je dostigao taj limit 16. maja i od tada je koristio troškovna i knjigovodstvena prilagodjavanja, kao i veći poreski prihod od očekivanog, radi vraćanja dugova, ali to može da čini samo do 2. avgusta. Finansijski i poslovni lideri su upozorili da bi izostanak povećanja granice za američki dug do tog roka izazvao talas potresa širom svetske ekonomije.

Obama je prethodno najavio razgovore o dugu s kongresmenima i rekao da je spreman da preuzme potpunu odgovornost za podizanje dužničkog limita.

Američki predsednik je ranije rekao da je siguran da će Kongres postići sporazum kako bi se sprečio bankrot, koji bi mogao da proizvede ekonomsku "apokalipsu". "Nikada nismo bankrotirali zbog našeg duga i nećemo ni sada to učiniti", rekao je Obama.

On je obrazložio neophodnost za delovanje kao rezultat skupih ratova u Iraku i Avganistanu, stimulativnih izdataka i drugih odluka koje su povećale budžetski deficit.

"Jednostavno, postoji previše dugova na američkoj kreditnoj kartici. Nijedna partija nije bez krivice za te odluke koje su izazvale ovaj problem, ali obe partije imaju odgovornost da ga reše", rekao je on i dodao da će "svaki Amerikanac biti pogođen ako taj problem ne rešimo".

Obama je ukazao da nije fer da se skreše američki deficit bez povećanja prihoda i pozvao žestoko suprostavljene kreatore politike da nadju kompromis u vezi sa sporazumom o budžetu.

Republikanci su pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova kako bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamenu za povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi povećanja budžetskih prihoda.

Obama je govorio neposredno nakon što demokratski predstavnici u Senatu nisu odobrili predlog republikanaca koji bi zahtevao oštro kresanje troškova i uravnotežen budžet, kao cenu za sprečavanje bankrota SAD početkom avgusta zbog nemogućnosti vraćanja dugova.

Porast nezaposlenosti na 9,2 odsto

Istovremeno, nezaposlenost je porasla u više od polovine od pedeset američkih država u junu, saopštilo je Ministarstvo rada SAD.

Stopa nezaposlenosti u 28 država i u diskriktu Vašington povećala se prošlog meseca, pala je u osam država a u 14 država je ostala na istom nivou. U maju su 24 države zabeležile pad stope nezaposlenosti.

Inače, potrebno je da američka privrede generiše oko 125.000 radnih mesta mesečno da bi išla u korak sa stopom rasta stanovništva i da bi sprečila porast nezaposlenosti. Taj broj bi trebalo najmanje da se duplira da bi se rapidno smanjila nezaposlenost.

U celoj zemlji poslodavci su dodali samo 18.000 novih radnih mesta u junu, što je drugi uzastopni mesec slabog zapošljavanja, pokazuju podaci Ministarstva rada. Stopa nezaposlenosti za SAD podigla se na 9,2 odsto.

Američka država Nevada imala je najvišu stopu nezaposlenosti među saveznim državama, i to 13. uzastopni mesec. Nezaposlenost je porasla u toj državi u junu na 12,4 odsto, u odnosu na 12,1 odsto u maju. Za njom su Kalifornija, sa 11,8 odsto nezaposlenosti i Roud ajlend sa 10,8 odsto.

U dvadeset šest američkih država zabeležen je neto porast broja radnih mesta u junu, dok je u 24 država prijavljeno da su izgubljena radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu