"Luj Viton" najvrednija robna marka

Najvredniju evropsku robnu marku u ovoj godini poseduje francuski proizvođač luksuzne robe "Luj Viton Moe Henesi" (Louis Vuitton Moët Hennessy - LVMH).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

09:07

Default images

Naime, njenu su vrednost stručnjaci procenili na 27,6 milijardi evra, pokazala je upravo objavljena studija Evrobrend 2010.

Drugi najvredniji brend u Evropi je finska Nokija, čija je vrednost robne marke procenjena na 25,33 milijarde evra, a treći je britanski Vodafon, sa vrednošću brenda od 25,32 milijarde evra.

Istraživanje su obavili stručnjaci Evropskog brend instituta u Beču, koji su ocenjivali 50 najvrednijih robnih marki evropskih firmi i 25 pojedinačnih brendova. Oni su takođe analizirali oblast poslovanja u različitim zemljama, uz detaljne izveštaje. Direktor Evropskog brend instituta Gerhard Hrebicek kaže da su najveći rast vrednosti ove godine zabeležile robne marke iz farmaceutske, zdravstvene i biotehnološke industrije.

Najznačajnije je porasla vrednost britanske farmaceutske kuće GlaksoSmitKlajn i to za 34,6 procenata, sledi francuski farmaceutski gigant Sanofi Aventis sa rastom za 19,1 odsto i Novartis za 11,6 procenata.

Nasuprot tome, vrednost robnih marki u automobilskoj industriji je zbog privredne krize opala u proseku za 14,1 odsto, a u oblasti informacionih tehnologija (IT) za 14,5 procenata. Vrednost brendova u sektoru finansijskih usluga u proseku je smanjena za 10,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: