BASF zabeležio veliki rast prodaje

Najveći svetski hemijski koncern BASF zabeležio je u drugom tromesečju veliki rast prodaje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

16:31

Default images

Povećanje kvartalne prodaje te nemačke grupacije od 11 odsto, na 16,3 milijarde evra premašilo je očekivanja analitičara. Neto profit je povećan 27 odsto, na 1,3 milijarde evra, dok je profit pre izdataka za kamate i poreze (EBIT) porastao 19 procenata, na 2,4 milijarde evra.

Tromesečna prodaja ove kompanije u segmentu nafte i gasa porasla je 41 odsto, kao rezultat veće proizvodnje gasa. Grupacija je najavila da će morati da poveća prodajne cene "u nekim slučajevima i znatno" kako bi nadoknadila veliki rast troškova za sirovinski materijal.

Prodaja BASF-a u azijsko-pacifičkom regionu je porasla 19 odsto, izraženo u lokalnim valutama, odnosno osam procenata, izraženo u evrima, dok je u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku povećana 16 odsto u lokalnim valutama i 10 odsto u evrima. U Severnoj Americi je prodaja porasla 14 procenata u dolarima, mada je izraženo u evrima smanjena jedan odsto.

"Uprkos izazovnom ekonomskom okruženju i visokim cenama sirovinskog materijala, uvereni smo da ćemo ostvariti postavljene ciljeve za 2008.", izjavio je predsednik uprave koncerna Jirgen Hambreht.

Prema rečima finansijskog direktora Kurta Boka, grupacija je okončala program otkupa akcija šest meseci pre roka, otkupivši u prvoj polovini godine tih hartija u vrednosti 1,1 milijardu evra, kako bi kompletirala program otkupa za tri milijarde evra, pokrenut u februaru prošle godine.

BASF je je otpočeo sledeći program otkupa akcija u istoj vrednosti, čije je okončanje planirano za sredinu 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: