"Zamoliću Ruse da nam vrate gas"

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.10.2014.

14:39

Default images

Ipak, Antić naglašava da je energetski sistem Srbije stabilan i da imamo dovoljno gasa.

Antić je naveo da smo poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a da smo ostatak nadomestili iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

On je novinarima rekao da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je Gasprom Eksport smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, koji iznose 224 miliona dolara.

Najavio je i da će tokom sledeće nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova, a da će već sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne sporazum o regulisanju dugova za gas.

Do kraja godine, dodao je, Srbijagas će isplatiti 100 miliona dolara duga Gasprom Eksportu, a o ostatku plaćanja duga pregovaraće sa ruskim partnerima, pa se očekuje da će taj dogovor uskoro biti postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: