Vina, zimnica; Rusi žele više srpskih proizvoda u svojim prodavnicama

Ruski trgovinski lanac X5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

15:43

Vina, zimnica; Rusi žele više srpskih proizvoda u svojim prodavnicama
Foto: Depositphotos, 1000Words

"Razlog je što naši potrošači prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda", najavila je danas u Moskvi direktorka otkupa X5 zadužena za Severozapadni region Veronika Jaroslavceva.

Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije (PKS), ona je nakon sastanka sa predstavnicima PKS istakla da potrošači u Rusiji cene ukus i tehnologiju naše proizvodnje, da prodaja proizvoda iz Srbije raste i da je želja ovog lanca da uključi nove artikle u svoje prodavnice poput vina, konditora, zimnice.

"Uvoz proizvoda iz Srbije od strane ovog najvećeg ruskog maloprodajnog lanca, u prva četiri meseca ove godine skočio je za 50 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio 20 miliona dolara. Očekuje se da do kraja godine dostigne 60 miliona dolara", rekao je direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

Prema njegovim rečima, predloženo je da se u maloprodajnim objektima X5 organizuju "Dani Srbije" u okviru kojih bi se promovisali srpski proizvodi, a očekuje se i poseta delegacije predstavnika H5 kao i drugih vodećih ruskih trgovinskih lanaca i distributera i razgovori sa predstavnicima naših kompanija.

"Važno nam je da održavamo dobre i sigurne kontakte sa ruskim trgovinskim lancima i iskusnim distributerima kao što je ''Srpski trgovinski dom'' iz Sankt Peterburga, koji plasira našu mineralnu vodu, sireve, mesne prerađevine i zamrznuto povrće, sokove“, ukazao je Delić.

X5 ima više od 17.000 prodajnih objekata u tri formata, a zauzima 12 odsto ruskog tržišta, dok sam Severozapadni okrug obuhvata 11 ruskih regiona i više od 13 miliona potrošača.

U prva četiri meseca ove godine, srpski izvoz u Rusiju je povećan za 11 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio je 348 miliona dolara.

Istovremeno je uvoz smanjen za 54 odsto i vredeo je 400 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: