RTB Bor duplirao prodaju na stranom tržištu

Rudarsko-topioničarski basen Bor je prošle godine direktno u inostranstvo izvezao robu vrednu 205 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2018.

14:14

RTB Bor duplirao prodaju na stranom tržištu
Foto: Thinkstock

To je gotovo dvostruko više nego 2016. kada je ukupna prodaja na stranom tržištu iznosila 115 miliona dolara.

Reč je o čistom, takozvanom neto izvozu, pošto borska kompanija za proizvodnju bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline ne uvozi sirovinu.

"Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice ili trupaca opet završio u inostranstvu, izvoz RTB-a prošle godine indirektno je iznosio 270 miliona dolara", kaže u izjavi za Tanjug portparol RTB-a Bor Gorica Tončev Vasilić

Proizvodi RTB Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

"Duplo većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB-u Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za ovim metalom iz zemalja u okruženju. Prošle godine je, recimo, u inostranstvu prodato 10.000 tona bakra više nego 2016, a za toliko je porasla i produkcija u RTB-u", kaže za Gorica Tončev Vasilić.

Devizni priliv borskoj kompaniji donosi prodaja bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline, a najviše para stiže joj od izvoza bakra.

Borska katoda čuvena je po vrhunskom kvalitetu "četiri devetke" i odlično se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Poljskoj.

Lane je zemljama u okruženju isporučeno 32.200 tona katoda, a RTB Bor je samo po tom osnovu prihodovao 200 miliona dolara.

Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice ili trupaca opet završio u inostranstvu, a "Sevojnu" i "Pometonu" prodato je 11.000 tona "crvenog metala", izvoz RTB-a prošle godine iznosio je 270 miliona dolara.

"RTB Bor je kompanija koja skoro ništa ne uvozi da bi proizvela robu. Ima sopstvenu sirovinu, čijom se preradom dobijaju bakar, zlato, srebro, platina, paladijum, selen, sumporna kiselina, bakar-sulfat i soli metala. Dakle, reč je o tzv. neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, pošto je odliv para koje je RTB potrošio za kupovinu rezervnih delova i repromaterijala uračunat i odbijen da bi se dobio čist izvoz i čista para", ističe Vasilićeva.

Borski kombinat bakra je u januaru inostranom tržištu isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra. Put Hrvatske, Poljske, Nemačke i Turske otišlo je 2.156 tona bakra, a Englezima je prodato 558 kilograma srebra i 2,7 tona selena. Grcima i Rumunima u januaru je isporučeno oko hiljadu i po tona sumporne kiseline, a Turcima i Poljacima 55 tona bakar-sulfata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: