Biz - B92.net

Regionalni centar Red Hat-a u Vršcu

Beograd -- Američka softverska kompanija "Red het" (Red Hat) otvoriće predstavništvo u Beogradu i regionalni centar za podršku u Vršcu.

Izvor: Beta
Podeli

Potpredsednik kompanije Verner Noblih je, u razgovoru sa ministrom nauke i zaštite životne sredine Aleksandrom Popovićem, rekao da će centar u Vršcu opsluživati korisnike iz deset zemalja u regionu.

Dodaje se da je ”Red het” lider u ”razvoju, distribuciji i podršci za softver sa otvorenim kodom", koji je baziran na Linuks operativnom sistemu.

"Otvaranje predstavništva na teritoriji Srbije je jasan pokazatelj da će softver sa otvorenim kodom biti znatno dostupniji domaćim korisnicima", piše u saopštenju, u kom se kaže i da su razmotrene mogućnosti saradnje "Red heta" i Vlade Srbije u oblasti razvoja informacionog društva, pre svega na povećanju računarske pismenosti kroz posebne uslove korišćenja softvera i usluga te kompanije.

"U Strategiji razvoja informacionog društva u Srbiji, koju je Vlada usvojila 5. oktobra 2006. godine definisani su ciljevi razvoja informacionog društva i plan njihovog ostvarivanja, koji podrazumevaju intenzivnu primenu informaciono-komunikacionih tehnologija na različitim nivoima državne uprave, javnih servisa, zdravstva i elektronskog poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Strategija predviđa unapređenje i razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture Srbije, a jedan od preduslova za uspešno postizanje ciljeva stategije je i razvoj i primena softvera sa otvorenim kodom, naročito u javnom, naučnom i obrazovnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.