Biz - B92.net

Ministarstvo rada objavilo Vodič za rad od kuće: Navedene obaveze poslodavca, ali i zaposlenih

Beograd -- Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradila je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Sharomka
Foto: Shutterstock/Sharomka

Kako je navedeno na sajtu ministarstva, vodič je napravljen kako bi sе poslodavcima i radnicima olakšao rad u novonastaloj situaciji, izazvanoj pandеmijom kovida 19, i u njemu su navedene obaveze kako poslodavaca, tako i zaposlenih.

Poslodavcima, koji su obеzbеdili rad od kućе svojim zaposlеnima ovaj vodič pruža praktičnе smеrnicе, kao npr. koje su obavеzе i odgovornosti poslodavaca i zaposlеnih; uslovе kojе radni prostor koji jе oprеdеljеn kao radno mеsto kod kućе trеba da ispunjava; briga poslodavca o zdravlju svojih zaposlеnih, uključujući i mеntalno zdravljе; procеna rizika i praćеnjе bеzbеdnosti i zdravlja na radu zaposlеnih koji radе od kućе; prijava povrеda na radu prilikom rada od kućе itd, navedeno je na sajtu Ministarstva za rad.

Obaveze poslodavca

Poslodavac je dužan da: u saradnji sa zaposlenim, obezbedi bezbedno i zdravo radno mesto i radnu okolinu, odnosno da obezbedi da je radni prostor kod kuće bezbedan i zdrav za obavljanje poslova, zatim, da vodi računa o zdravlju svojih zaposlenih, uključujući i mentalno zdravlje.

Briga o mentalnom zdravlju zaposlenog treba da uključi redovno održavanje kontakta sa zaposlenim, pripremu uputstava i informacija (koja uključuju pitanja stresa, uznemirenosti i dr.) i po potrebi da se obezbedi razgovor sa stručnom osobom. Takođe treba i da obezbedi opremu za rad zaposlenom ukoliko je zaposleni nema u svom vlasništvu (npr. poslodavac će zaposlenima obezbediti računar, softver, pristup internetu i dr.), i da sprovodi nadzor nad obavljenim poslom zaposlenog i merama bezbednosti i zdravlja na radu (npr. izveštaji o radu, virtuelni nadzor o sprovedenim merama bezbednosti i zdravlja na radu), kao i da stupa u kontakt sa zaposlenima u toku ugovorenog radnog vremena.

Obaveze zaposlenih

Zaposleni je dužan da primenjuje mere za bezbedan i zdrav rad, namenski koristi opremu za rad i da njom pažljivo rukuje, kako ne bi ugrozio svoju bezbednost i zdravlje, kao i bezbednost i zdravlje članova svoje porodice. Pre početka rada dužan je da pregleda radno mesto uključujući opremu za rad koju koristi i da u slučaju uočenih nedostataka obavesti poslodavca. Osim toga, mora da uspostavi ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a u toku ugovorenog radnog vremena održava redovnu i pravovremenu komunikaciju sa poslodavcem ili licem za bezbednost i zdravlje na radu, kako bi se sprovele mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i da se pridržava uputstava poslodavca o uspostavljanju i održavanju određenog radnog prostora na bezbedan i zdrav način, te da se brine o opremi za rad koju koristi.

Obavezan je da prijavi sve opasnosti i probleme u skladu sa internim procedurama poslodavca koje se odnose na: bezbednost i zdravlje na radu, upotrebu informacionih tehnologija, zaštitu i tajnost podataka; intelektualnu svojinu; kodeks ponašanja i drugo.

Poslodavci i zaposleni koji rade od kuće treba da imaju ista prava i obaveze kao i kada se posao obavlja u prostorijama poslodavca, pri čemu treba uzeti u obzir mere za održavanje kontakata i praćenje dobrobiti, bezbedne uslove za rad od kuće i ugovoreno radno vreme, zaključuje se u Vodiču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.