Evropa će do 2020. tražiti 800.000 ovih radnika

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učenicama osnovnih škola, da iskoriste nove tehnologije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

19:11

Evropa će do 2020. tražiti 800.000 ovih radnika
Foto: Thinkstock

Ona je poručila devojčicama, koje su učestvovale u obeležavanju Dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, da će na taj način biti uspešne u svojim budućim karijerama.

Matić je na manifestaciji u organizaciji tog ministarstva istakla da je Evropska komisija predvidela nedostatak od preko 800.000 IKT radnih mesta u Evropi do 2020. godine, jer trenutno nema dovoljno mladih koji se pripremaju za studije iz matematike, inženjerstva, računarstva i nauke, navedeno je u saopštenju.

"Mogućnost zapošljavanja i razvoj karijere u IKT-u, samo je jedan od razloga za vaše uključivanje u ovaj sektor. IKT vam može pomoći da se ostvarite i u arhitekturi, medicini, modnoj industriji, na bilo kojem poslu i da učestvujete u kreiranju novog sveta - da ne budete objekti, već aktivni društveni subjekti", rekla je devojčicama.

Gošće ministarstva na manifestaciji u Naučno-tehnološkom parku su bile učenice osnovnih škola iz Šapca, Uba, Zrenjanina, Smedereva i Požarevca, kojima su se obratile i pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i profesor Elektrotehničkog fakulteta Irini Reljin, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković, kao i predstavnice uspešnih tehnoloških kompanija Nordeus, Eipix, Eričson i Microsoft. Ovom prilikom uručene su i nagrade učenicama koje su kreiraile najbolje blogove na konkursu ministarstva.

Devojčice su se oprobale i u učenju programiranja na zabavan način, na Majkrosoft radionicama, koristeći besplatne Minecraft onlajn vodiče za blokovsko programiranje.

Predstavnici organizacije Edulab održali su radionice robotike, koje se realizuju i u okviru kampanje IT karavan 02 Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a priređena je i prezentacija tehnologije virtuelne realnosti - VR svet.

Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) slavi se u celom svetu svakog četvrtog četvrtka u aprilu od 2010, na inicijativu Republike Srbije. Više od 240.000 devojčica, devojaka i mladih žena do sada je učestvovalo u 7.200 manifestacija u 160 zemalja.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana devojaka u IKT-u je "Proširi vidike, promeni stavove" (Expand horizons, ćange attitudes).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: