Drašković: "Izmenom i dopunom Zakona sprečava se reketiranje, RGZ pruža pravnu sigurnost"

Srpsko tržište nekretnina i izgradnja objekata uskoro će biti usklađeno s najvišim evropskim normama.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2019.

11:40

Drašković:
Foto: RGZ

Usvojen je predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba konačno da spreči brojne zloupotrebe.

"Usvojene izmene zakona, a posebno uvođenje mogućnosti izdavanja građevinske dozvole, na rizik investitora, za nepokretnost na kojoj je u evidenciji katastra nepokretnosti upisana zabeležba spora, odnosno upravnog spora, dovešće do sprečavanja zloupotrebe zakosnkih rešenja od strane pojedinaca i različitih interesnih grupa, ali i do ubrzanja razvoja građevinske industrije i privlačenja domaćih i stranih investicija u oblasti građevinarastva", priča Borko Drašković, direktor RGZ-a.

Dosadašnja zakonska rešenja, kojima je bilo onemogućeno izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekata na nepokretnosti na kojoj je u evidenciji katastra nepokretnosti upisana zabeležba spora, odnosno upravnog spora, omogućavala su svakom pojedincu da prostim podnošenjem zahteva za upis zabeležbe spreči izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekata. U pojedinim slučajevima, običnim zahtevom blokirala bi se izgradnja objekata koji vrede i po nekoliko desetina miliona evra.

"Ovakvo zakonsko rešenje, suprotno svojoj svrsi zaštite imalaca prava na nepokretnostima, stvorilo je pogodno tle za pojavu raznih vidova zloupotreba, koje su se uglavnom ogledale u ucenama od strane pojedinaca koji su, iako za to nisu imali bilo kakav pravni osnov, podnošenjem zahteva za upis zabeležbe stopirali izgradnju objekata, a sve u cilju iznude materijalne koristi od investitora", objašnjava Drašković.

Istovremeno, Republički geodetski zavod Republike Srbije, umesto pružaoca usluga svim građanima i garanta pravne sigurnosti, postao je poligon za razračunavanje pojedinaca i različitih inetersnih grupa.

"Iz svih napred navedenih razloga smatramo da će se, usvajenim izmena Zakona o planiranju i izgradnji, sprečiti mogućnost “legalnog” reketiranja investitora od strane lica koja nemaju bilo kakav pravni osnov da stopiraju izgradnju", navodi Drašković, ukazujući da će ubuduće postojati veća pravna sigurnost, što je osnov za stvaranje pogodne klime za privlačenje domaćih i stranih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: