Biz - B92.net

"Cilj do 2050. - zelena Srbija"

Beograd -- Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da su promene u tom sektoru već počele da se dešavaju i da veruje da će se nastaviti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: PopTika/Shutterstock
Foto: PopTika/Shutterstock

Podsetila je da se jedna velika promena dešava u oblasti energetike - ambiciozni investicioni plan vredan 10 milijardi evra.

Ona je istakla da u toj oblasti ne može da se donosi nijedna odluka ako se ne poštuje sve ono što je neophodno za zaštitu životne sredine.

"Četiri zakona su već pripremljena. Prvi put u Srbiji - Zakon o obnovljivim izvorima energije, a cilj svega jeste da povećamo proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora. Nećemo dozvoliti da se grade MHE u zonama zaštite jer one neće toliko obezbediti energetsku efikasnost, a možemo sačuvati životnu sredinu. Drugi najvažniji zakon je Zakon o energetici, to treba da bude nacionalni cilj - da do svakog od nas dođe zadatak da smanjimo potrošnju energije, a država će pomoći", rekla je Mihajlovićeva na NALED-ovoj 13. godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama u Srbiji.

Ona je istakla da će i u elektroenergetici biti ulaganja.

"Verujem da ćemo kroz petnaestak godina moći da kažemo da imamo bar 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora, a da do 2050. bude potpuno zelena Srbija."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.