Biz - B92.net

Bečki ekonomski institut poboljšao prognozu rasta BDP-a Srbije: 4,9% u 2022.

Bečki ekonomski institut (WIIW) objavio je zimsku prognozu za region centralne, jugoistočne i istočne Evrope (CESEE).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TexBr/Shutterstock
Foto: TexBr/Shutterstock

Institut je poboljšao prognozu privrednog rasta Srbije u 2022. na 4,9 odsto.

U jesenjoj prognozi WIIW je za Srbiju predvideo rast od 4,6 odsto u 2022, tako da nova prognoza pokazuje bolji razvoj privrede.

WIIW za 23 zemlje CESEE prognozira u 2022. rast od 3,2 odsto, što je za 2,5 procenata manje nego što se prognoziralo na jesen.

Glavni razlog za reviziju rasta za CESEE su lošiji izgledi rasta privrede Rusije (dva odsto) i Turske (3,5 odsto), dve najveće privrede ovog regiona.

Kada je reč o Srbiji, WIIW je dao pozitivniju prognozu u odnosu na jesenju, i za tekuću godinu predviđa privredni rast od 4,9 procenata.

Za Severnu Makedoniju prognozira se rast od 3,5 odsto, za Bosnu i Hercegovinu 2,5 procenata.

WIIW očekuje da će posledice pandemije po privredu biti ograničene, iako broj zaraženih u mnogim zemljama istočne Evrope ostaje dramatičan.

Međutim upozoravaju da niska stopa vakcinacije predstavlja rizik, i pored blažeg omikron soja, po razvoj privrede.

"Kada je reč o Rusiji nove ekonomske sankcije koje prete u slučaju oružanog konflikta sa Ukrajinom, kao i poznate strukturalne slabosti umanjuju perspektivu", rekao je zamenik direktora WIIW i autor zimske prognoze Ričard Griveson.

Međutim, dodaje da je Rusija svoju privredu od sankcija iz 2014.“imunzovala“ na kaznene mere, te bi veći deo sankcija mogla lako preboleti.

Griveson ukazuje da bi situacija sa Rusijom mogla teže pogoditi EU, jer ako bi došlo do oružanog konflikta onda bi usledile veće cene gasa i nafte, što bi podstaklo inflaciju.

U vezi Turske ističe da je glavni razlog za značaniju lošiju prognozu kolabiranje valute i ekonomskog buma proteklih godina.

Masivni rast inflacije, prema njegovim rečima, ograničava izglede za razvoj privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.