Biz - B92.net

Bankari Vučiću rekli "da"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Vučić je to rekao na sastanku sa predstavnicima 29 banaka u Palati Srbija i dodao da ne postoji ništa važnije od razmene ideja.

Borba protiv sive ekonomije, podsticaj kreditnih aktivnosti u 2014. godini, paket za podsticaj domaćih i stranih investitora, poreske olakšice i izgradnja jeftinih stanova. Ovo je paket od pet mera, koje treba da pospeše razvoj privrede Srbije, a premijer želi da čuje i šta o njima misle privrednici i bankari.

“Svrha ovog našeg poziva vama, jeste otvaranje stalnog dijaloga, jer kako je rekao Bernard Šo - Kada imate dve strane koje razmenjuju jabuku, kada razmene te jabuke svi će imati jednu, a kada razmene ideje svi će imati najmanje dve. Ne postoji ništa vrednije od razmene mišljenja i ideja, a bez bankarskog sektora nema ni dobre ni zdrave ekonomije“, poručio je Vučić.

On je objasnio da je cilj da se vidi kako i na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru, a da banke srpsku privredu, posebno privatni sektor, doživljavaju kao uslov svog napretka i stvaranja profita.

Ministar finansija Lazar Krstić je na sastanku izjavio da se nada da je ovo samo prvi u nizu sastanaka sa predstavnicima banaka i privrede i objasnio da nijedna pojedinačna mera sama po sebi ne rešava probleme, ali da se većina tih mera prelama kroz bankarski sektor. Bankarski sektor je, prema njegovim rečima, osnovni instrument za poboljšanje situacije. Podsetivši da se država suočila sa problemima i predložila konkretne mere čiji je pravac jasan, Krstić je rekao da je vreme i za raspravu o nenaplativim kreditima, jer je potrebno da se pomogne preduzećima koja su u problemima, a za sve to je preduslov razmena mišljenja sa predstavnicima banaka i privrede.

Premijer je podsetio da će banke od države dobiti 60 miliona evra kako bi plasirale 1,2 milijarde evra subvencionisanih kredita za privredu.

On je naglasio da bi voleo da samo deset odsto od tog novca ode u refinansiranje već postojećih kredita.

"Znam koliki će pritisak biti na banke, ali za nas su najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća, kako bismo podstakli ovo malo zdravog sektora privrede", rekao je Vučić i podsetio da je samo prošle godine država ubacila u privredu 330 miliona evra kroz subvencionisane kredite.

Izrazivši nadu da će banke sprečiti da povezane firme "pokupe taj novac", kao što se dešavalo ranije, Vučić je najavio razgovor predstavnika vlade i Narodne banke Srbije o tome šta još centralna banka može da uradi, ali i o referentnoj kamatnoj stopi koja je vezana za fiskalnu konsolidaciju.

Danas je najlakše govoriti samo o onome što je loše i što ne valja, primetio je Vučić i ukazao da je, s druge strane, važno i dobro da se razgovara i vidi šta je moguće učiniti zajedničkim naporima.

Premijer je ponovio da će usvajanje mera koje treba da doprinesu oporavku srpske privrede vlada odložiti do četvrtka, upravo da bi se čulo mišljenje i predlozi, kako bankarskog sektora, tako i predstavnika stranih investitira, građevinske industrije i domaćih privrednika sa kojima će se tokom dana sastati.

On je podvukao da je cilj da se bankama obezbedi veći profit, a da istovremeno privreda od toga ima korist i da ojača.

Premijer Vučić se, posle sastanka sa bankarima, susreo i sa predstavnicima stranih investitora koji su izrazili zadovoljstvo najavljenim ekonomskim merama Vlade Srbije.

Bankari: Spremni da odobravamo kredite

Banke u Srbiji su spremne da odobravaju subvencionisane kredite privredi, potvrdili su bankari nakon sastanka u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je novinarima da bankarski sektror ima dovoljno likvidnosti da "upumpa" novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji.

"Inicijalni predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima bude pet odsto", kazao je Carić.

On je dodao da je njegov predlog da se odobravaju i subvencionisani krediti u evrima, na koje bi kamata bila tri odsto. "Krediti u evrima su neophodni izvozno orijentisanoj privredi i izvori kreditnih linija u evrima su mnogo jeftiniji i dugoročniji nego u dinarima", istakao je Carić.

Dodao je da će biti održan još jedan razgovor o subvencionisanim kreditima s predstavnicima vlade, najverovatnije do petka, 16. maja.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić je kazala da bankari imaju pozitivno mišljenje o vladinoj meri za uvođenje subvencionisanih kredita, ali da nisu još utvrđeni konačni uslovi.

"Subvencionisani krediti će pospešiti kreditnu aktivnost u privredi i pomoći realnom sektoru", rekla je Đurićeva i dodala da je uslov za tu vrstu kredita da država isplati obaveze prema bankama za ranije subvencionisane kredite.

Ona je istakla da ima obećanje ministra finansija Lazara Krstića da će to biti učinjeno posle rebalansa ovogodišnjeg budžeta, što je najavljeno za kraj juna.

Đurićeva je pohvalila nastojanje vlade da se nađe rešenje za problme nenaplativih kredita, koji "zagorčavaju život bankarskom sektoru i svim poveriocima".

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić rekao je da je subvencionisanje kredita privredi pozitivna mera Vlade Srbije, ali da ne sme da bude jedina.

"Problemi u privredi moraju da se rešavaju na sistemski način", ocenio je Pitić.

Današnjem sastanku s premijerom prisustvovali su predstavnici svih 29 banaka u Srbiji.

Živković: Vučić i SNS da se dogovore ko je ko

Predsednik i poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da su "za današni sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem poziv dobili i neki privrednici koje SNS optužuje da su kriminalci".

"Danas imamo sastanak vlade sa privrednicima pa su poziv dobili neki privrednici koje poslanici SNS optužuju da su kriminalci i tu se pominju i šećerane za tri evra. Voleo bih da se poslanici SNS dogovore sa predsednikom vlade da li su to kriminalci ili nisu kriminalci", rekao je Živković novinarima u parlamentu.

Govoreći o ekonomskim merama, Živković je rekao da "nema utisak da se Vučić mnogo razume u privredu", istakavši da to nije zamerka, ali da bi bilo ozbiljnije da ministar privrede bude prisutan na sastancima sa privrednicima i da on objasni mere.

"Privrednici imaju svoja saznanja, koja ne mogu da se objasne demagoškim jezikom. Veoma je interesantno kako će biti podeljeno tih milijardu kredita, po kojim kriterijuma i kamatama. Neću da komentarišem mere dok ne budu detaljno objašnjene i dok ih ne objasni neko ko se razume u ekonomiju", rekao je on.

Živković je ponovio da to nije "prebacivanje Vučiću, već samo konstatacija" i da je jedini napredak koji je učinjen u poslednje dve godine u Srbiji shvatanje realnosti pozicije Kosova i Srbije, odnosno Srba na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.