Vučić: "Računajte bukvalno na pakao"; "Ali, u Srbiji nema restrikcija" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se situacija u svetu teška, posebno energetska, ali i naglasio da se ne planiraju restrikcije struje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.08.2022.

10:09

Vučić:
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

"Hoću da to svi u Srbiji znate. Neću da lažemo bilo koga i da bilo ko ne razume o čemu se radi", rekao je Vučić.

On je objasnio da Srbija troši godišnje 3,2 milijarde kubnih metara gasa dok od Rusije nabavljamo dve milijarde po ceni od 400 dolara za 1.000 kubika. "To znači da te dve milijarde plaćamo 800 miliona evra", rekao je Vučić.

Međutim, dodao je da bi samo tih dodatnih 1,2 milijarde kubika po sadašnjim cenama trebalo da platimo čak 4,8 milijardi evra. To bi značilo bankrot. Sreća pa smo nabavljali gas ranije, kao da smo znali", rekao je Vučić.

Rekao je i da danas trošimo mnogo više struje nego ranije i da skuplje košta ono što mi proizvodimo od onog što građani plaćaju.

"Građani plaćaju 41 evro po megavat satu. Proizvodna cena struje kod nas je negde oko 57 evra po megavat satu. Nas skuplje košta ono što proizvodimo nego što dajemo građanima", istakao je.

Rekao je da ćemo u ponedeljak znati koliko mazuta moramo da obezbedimo i da 40 godina nismo napravili nijedan novi objekat. Kostolac B3 će biti gotov tek sledeće godine.

"To ljudi moraju da znaju, i potrebno nam je veliko razumevanje. Mi ćemo uskoro napraviti plan, nova Vlada će napraviti plan da oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, imaće drastične popuste na cenu električne energije. Ne planiramo da idemo sa isključenjima, dramatično manje će plaćati, daćemo im dodatni popust", rekao je Vučić.

"Da li će neko zaustaviti Srbiju? Neće."

Takođe je odgovorio na kritike upućene iz regiona kako Srbija priprema restrikcije i vraća se u "Miloševićevo vreme" da će se u oktobru i novembru videti "rezultat na semaforu" i ko će imati dovoljno gasa i struje.

Kaže da se raduje što će neke zemlje u regionu imati struje i gasa na pretek.

"Pa, daćete valjda nešto nama. Ipak, da vidimo kome će šta da bude potrebno u oktobru i novembru, a ko će čega da ima dovoljno, pa ćemo da čitamo rezultat sa semfora za te što pričaju to u regionu i njihove medije, kao i druge u Evropi. Nisam znao da su Nemačka i Francuska, kao i Finska postale sledbenici Slobodana Miloševića, ali i Aljbin Kurti koji je prvi isključio struju i to obuhvatio 90 odsto konzuma", naveo je Vučić.

Govoreći o ekonomskom razvoju Srbije i zemalja regiona, Vučić kaže da je Hrvatska uvek bila ispred nas, kako u vreme Jugoslavije, tako i u vreme kada smo bili pod Turcima.

"Hrvatska je uvek bila ekonomski ispred nas, uvek su u tom delu bili razvijeniji. Ekonomski, ne bih o drugom. Ja ne mogu da nadoknadim 200 godina našeg zaostatka, nije realno", izjavio je Vučić.

On je, govoreći o BDP-u, rekao da smo zaključno sa sledećom godinom mi gotovo udvostručili naš BDP, dok ga Hrvati nisu povećali ni za 50 odsto.

"Oni će i dalje biti bogatiji, ali će se smanjivati razlika. Danas oni imaju 1.100 evra prosečnu platu, a mi 635. To više nije tri prema jedan. Polako se približavamo. Oni su uspešna zemlja, i nema tu neke filozofije. Ali da li će Srbija uspešno da raste? Hoće. Da li će neko zaustaviti Srbiju? Neće. Nažalost mi nemamo turizam da zarađujemo milijarde, ali imamo fabrike i investicije. Želim im uspeh", izjavio je.

On je rekao i da je u BiH plata bila viša nego u Srbiji 2014. godine, dok su danas plate u Srbiji 110 evra veće u odnosu na BiH.

"Naš priliv direktnih investicija je desetostruko veći. To su rezultati. Ja uvek samo gledam rezultate, a brojke ne lažu. Kao na utakmici Srbije i Grčke. Rezultat je jasan. A što se njih tiče, neka gledaju svoju brigu, mi ćemo svoju", ističe Vučić.

Predsednik se potom osvrnuo na (ne)uvođenje restrikcija u Srbiji i kritike pojednih medija koje je dobio povodom toga, rekavši da na to "možemo samo da se nasmejemo".

"Mi ćemo narod da pitamo - hoćete li da plaćamo ovo ili restrikcije. Pošto je ovo ludilo što se tiče cena. Bacamo sve ovo što smo skupili ovih godina. I ako Rusi budu ovako polako i sporo vodili rat, i ovi drugi takođe, i to traje još godinu i nešto dana, sledeće godine nema ko da preživi u Evropi. Ovu zimu još nekako, a sledeće godine piši propalo. Ali, narod u Srbiji da zna, srećom mi smo na vreme počeli da se spremamo, pa ćemo neke katastrofalne posledice da izbegnemo. Meni je majka govorila "prvo skoči pa reci hop". Da sačekamo mi mart, pa da vidimo ko je kako prošao", dodao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: