Junajted grupa protivpravno uzurpirala utakmice fudbalske reprezentacije

Beograd -- Propisi su nedvosmisleni: pravo prenosa najvažnijih utakmica može da ima samo TV stanica sa nacionalnom frekvencijom i građani to ne treba da dodatno plaćaju.

Izvor: Objektiv
Podeli
Ilustracija: Epa/JULIEN WARNAND
Ilustracija: Epa/JULIEN WARNAND

Drugačije rade u Hrvatskoj

Da možda ipak nije sve biznis i da u ponašanju Junajted grupe postoji i dosta politike ukazuje činjenica da je ova kompanija u Hrvatskoj omogućila da utakmice nacionalne reprezentacije prenosi javni servis HTV, dok u isto vreme u Srbiji već godinama ignoriše RTS.

Junajted grupa brutalno i nekažnjeno nastavlja da krši zakone Republike Srbije, a milioni građana ostaju uskraćeni prava da gledaju utakmice svoje fudbalske reprezentacije, piše Objektiv.

Kako kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru ulaze u finiš, ponovo se aktuelizuje tema direktnih televizijskih prenosa mečeva koje igraju najbolji srpski fudbaleri.

Junajted grupa, na čijem je čelu Dragan Šolak, odlučila je da ignoriše više puta ponovljene molbe javnog medijskog servisa RTS za dogovor o otkupu prava na prenose utakmica reprezentacije Srbije.

Prema saopštenjima RTS-a, iz Šolakove kompanije prvo nisu ništa odgovorili na zvanične dopise iz kabineta generalnog direktora Dragana Bujoševića, a poslednji put su čak odbili da prime kovertu sa njegovim pismom.

Međutim, pitanje je da li RTS uopšte treba da bilo šta piše Junajted grupi ili zapravo samo treba da ih tuži. Jer, važeći propisi Republike Srbije na ovu temu su potpuno jasni i nedvosmisleni. Ko i kako može da prenosi utakmice fudbalske reprezentacije Srbije uređeno je pravnim aktima: Zakon o elektronskim medijima, u članu 64, kao i "Pravilnik o načinu formiranja Liste najvažnijih događaja od posebnog značaja za sve građane i ostvarivanju prava na pristup događajima od velikog interesa za javnost".

A tu jasno stoji da "pravo prenosa najvažnijeg događaja može steći samo pružalac usluge televizijskog emitovanja čija zona pokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije i kome je pristup slobodan".

Novinar Dragiša Kovačević, nekadašnji direktor Studija B i vlasnik sportskog SOS kanala, kaže da od ovoga ne može da bude jasnije.

"Zakon i Pravilnik nedvosmisleno upućuju na to da utakmice srpske reprezentacije može da prenosi samo TV stanica sa nacionalnom frekvencijom. To nikako ne mogu da budu televizije Nova i Sport Klub, koje se emituju preko kabla. Pa ni digitalni servis EON na koji možete da se pretplatite ne zadovoljava odredbe Zakona, jer tu piše da građani Srbije moraju imati 'slobodan pristup' prenosima utakmica, a ne da ih dodatno plaćaju", objasnio je Kovačević za TV Pančevo.

Junajted grupa je imala obavezu da prenose utakmica naše reprezentacije ponudi nacionalnim emiterima, a pre svih RTS-u, koji bi zauzvrat dali veliki novac za otkup prava. Međutim, Šolakova kompanija je procenila da joj se više isplati da reketira građane Srbije, da im preko SBB-a i servisa EON praktično iznuđuje novac, a pritom da brutalno krši pravne propise, piše navedeni list.

"Iz Junajted grupe se preko svojih medija poput N1 stalno žale da ih aktuelna vlast u Srbiji pritiska, ali ovde imate činjenicu da oni godinama prosto gaze po zakonima ove države, po pravilnicima, po odlukama REM-a, i sa tim prolaze potpuno nekažnjeno", zaključio je Kovačević.

Propisi kažu: kablovski TV kanali koji se mogu pratiti samo u pojedinim kablovskim mrežama ili putem digitalnih servisa, a to su upravo televizije Nova i Sport klub, ne mogu da imaju ekskluzivno pravo prenosa sportskih događaja koji su na zvaničnoj Listi događaja od posebnog značaja.

Međutim, kada primenjujete "recept" Dragana Šolaka i Junajted grupe - pa jednu firmu registrujete u Luksemburgu, drugu u Švajcarskoj, treću u Holandiji, četvrtu u Austriji, petu na Britanskim Devičanskim Ostrvima, šestu ko zna gde, a u Srbiji takođe nelegalno obavljate “prekogranično emitovanje”, zapravo koristite je samo za svoju medijsku propagandu i da uzimate novac građana koji potom u džakovima iznosite iz zemlje - posebna je misterija koga uopšte treba tužiti i koji sud bi za taj proces bio nadležan, piše list.

A ako bi ovlašćene državne institucije prosto naložile operateru SBB da poštuje propise i iz svoje ponude ukloni Sport klub i Novu dok protivzakonito prenose utakmice naše reprezentacije, eto ogromne buke u zemlji i inostranstvu kako se “guše medijske slobode”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu