Vučić: "Ovde će plata biti tri puta veća od prosečne u Srbiji" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji povodom početka izgradnje postrojenja za popravke nemačke kompanije MTU.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 05.07.2021.

10:39

Vučić:
Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

"Tri godine sanjamo ovaj dan", rekao je tom prilikom predsednik Srbije.

Kako je rekao, u pitanju su fantastični investitori, biće to velika promena za Novu Pazovu, jer donosi nešto novo, mnogo više prihoda za Pazovu.

"Zaposliće se deo naše dece iz tehničke škole u Pazovi", kazao je.

Nama je u ovome konkurencija bila jedna zemlja EU, ali je investicija došla kod nas jer smo se za to borili, istakao je predsednik Srbije.

"Stalo nam je da zaposlimo naše ljude, ovde će plata biti tri puta veća od prosečne plate u Srbiji", rekao je Vučić.

"Planirali smo 10,6 odsto rast da bismo dostigli na godišnjem nivou 6 odsto. Očekujemo drugi kvartala 15 odsto, posle 1,7 u prvom, što je 8,35 na polovini godine. Mislim da će malo koja zemlja u Evropi moći da se po tome poredi sa Srbijom", naveo je Vučić.

"MTU je nama veoma pouzdan partner, a sve je u pouzdanosti, poverenju i sigurnosti", naveo je Vučić. "Ponosan sam i siguran da ćemo još mnogo toga zajedno da uradimo u Srbiji. Mi ćemo i dalje da se borimo za investicije iz Nemačke", rekao je Vučić.

Predsednik je izneo podatak da danas imamo 70.789 zaposlenih u nemačkim kompanijama na teritoriji Srbije.

Nemačka kompanija MTU aero endžins, vodeći proizvođač avio-motora i globalni igrač u avio-industriji, danas je u Novoj Pazovi započela radove na izgradnji fabrike za popravku avio-motora MTU mejntejns Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima MTU.

Investicija je vredna ukupno oko 100 miliona evra i u prvoj fazi biće zaposleno do 500 ljudi, a ukupno će biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.

Kako je ranije najavljeno, postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje.

Početku radova prisustvuju pokrajinski premijer Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ambasador Nemačke Tomas Šib i predstavnici MTU.

Rajner Beker, projektni menadžer i izvršni direktor MTU mejntejnens Srbija, kazao je da je današni dan početak fantastičnog putovanja za ceo MTU.

"Već imamo više od 60 ljudi zaposlenih ovde u lokalu", istakao je.

"Ovde ćemo izgraditi najsavremeniju fabriku za proizvodnju delova za avionske motore", istakao je Beker.
Fabrika će biti izgrađena u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

MTU svoju svetsku mrežu lokacija širi otvaranjem nove fabrike za popravku delova motora u Novoj Pazovi, u Srbiji.

Kompanija je juče saopštila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao tu investiciju kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji.

MTU aero endžins vodeći je proizvođač avio-motora i globalni igrač u toj industriji.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina, kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima. Oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među tri najveća pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine.

U vojnom sektoru, MTU aero endžins je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

Inače, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu erbas A 320.

U vojnoj oblasti MTU je dominantna kompanija kada su u pitanju motori koje koristi nemačka vojna avijacija.

"Industrijski park ima potencijal za rast, na primer, za privlačenje naših dobavljača i partnera", ocenio je juče projektni menadžer i izvršni direktor MTU mejntenens Srbija Rajner Beker.

Kompanija u saopštenju navodi da je tim od oko 30 stručnjaka MTU iz različitih oblasti trenutno aktivno angažovano u Novoj Pazovi.

Projektni tim je već definisao fabriku i procesne tehnologije, tako da je bila moguća rana nabavka kompleksnih mašina za čiju isporuku treba dosta vremena.

"Celokupno planiranje obavlja se uz blisku saradnju sa relevantnim organima u Srbiji kako bi se obezbedilo da nova zgrada bude usklađena sa svim propisima i specifikacijama", objasnio je Beker.

Kompanija je naglasila da je paralelno sa izgradnjom nove fabrike počela da angažuje kvalifikovane radnike i da obučava buduće stručnjake.

MTU je saopštila da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom obrazovanja Srbije, kao i univerzitetima, školama i Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu, pokazala da postoji visok nivo kvalifikovanosti radne snage.

"Jako smo zadovoljni otvorenošću, velikim interesovanjem, i konstruktivnom saradnjom", rekao je Johan Tribenbaher, koji je na čelu projekata "Centar za obuku Srbija" i "Obuka na poslu u Srbiji".

Dodao je da će biti pokrenute dodatna obuka kadra radi usavršavanja postojećih kvalifikacija.

Podseća da su MTU i Vlada Srbije 2019. godine potpisali izjavu o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja stručnih radnika, kao što je praksa u Nemačkoj.

To će obezbediti tehničke osnove potrebne za visokotehnološku industriju kao što je vazduhoplovstvo, objašnjava se u saopštenju.

Program „Obuka na poslu" počeće 2024. godine na postojećim MTU lokacijama, da bi se sproveo ekskluzivno u Srbiji, navopdi kompanija.

Kompanija je prošle godine zapošljavala oko 10.000 radnika i prijavila je konsolidovanu prodaju u iznosu od skoro četiri milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

14 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

11 h

Podeli: