Objavljen vodič: Ovako će izgledati računi u Srbiji sledeće godine? FOTO

Novi model fiskalizacije u Srbiji počeće da se primenjuje 1. januara sledeće godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, dusanpetkovic
Ilustracija: Depositphotos, dusanpetkovic

Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije. Ovaj uređaj će početi da se primenjuje od 1. jula.

Vodič sadrži definicije pojmova, odeljak o elektronskim fiskalnim uređajima (EFU) sa pododeljcima o bezbednosnom elementu, procesoru fiskalnih računa i elektronskom sistemu za izdavanje računa, kao i deo o fiskalnim računima, sadržaju i vrstama fiskalnih računa.

Vodič se može preuzeti na linku objavljenom na sajtu Poreske uprave.

Novi model fiskalizacije u Srbiji počeće da se primenjuje 1. januara 2022. godine, a njegova implementacija biće potpuno besplatna za privredu, jer će teret fiskalizacije snositi država sa tri milijarde dinara, koje su izdvojene budžetom za ovu godinu, najavilo je ranije Ministarstvo finansija.

Od 1. januara naredne godine svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor, za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

Foto: Printskrin, Poreska uprava
Foto: Printskrin, Poreska uprava

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali nedavno je u testnom okruženju izdao i prvi fiskalni račun u novom sistemu fiskalizacije.

"Ovo je potpuno novi sistem, koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza", rekao je on tada.

Ministarstvo finansija objavilo je i video-snimak koji dodatno pojašnjava novi model fiskalizacije u našoj zemlji:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu