U Srbiji 4.000 učenika završilo program dualnog obrazovanja

U Srbiji je do sada 4.000 učenika završilo srednje stručne škole kroz program dualnog obrazovanja, od kojih je 70 odsto njih našlo posao u struci.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.06.2021.

16:31

U Srbiji 4.000 učenika završilo program dualnog obrazovanja
Ilustracija: Depositphotos, Goodluz

Od naredne školske godine dualno obrazovanje trebalo bi da bude uvedeno i u visokoškolstvo, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U Srbiji trenutno 6.900 srednjoškolaca pohađa dualno obrazovanje u srednjim stručnjim školama, kroz 47 obrazovnih profila.

Kako je ranije rekao direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović, za iduću školsku godinu predviđena su 52 obrazovna profila, od toga 28 profila u četvrogodišnjim školama, a 24 profila u trogodišnjim školama.

Trenutno je u program dualnog obrazovanja uključeno 900 kompanija, a Vesović kaže da se iduće godine očekuje da još 370 novih kompanija otvori vrata za 3.200 novih učenika koji ulaze u program dualnog obrazovanja.

Od ove godine, naveo je Vesović, dualno obrazovanje će biti uvedeno i u visokoškolstvo.

"Ovo će biti prva godina u kojoj ćemo imati pet profila, pre svega u tehničkim naukama, na Mašinskom fakultetu u Nišu i Mašinskom fakultetu u Beogradu, ali i biće uvedeno i u menadžment u tehnologiji hrane, zatim odevno inženjerstvo i dizajn, i IT program studija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku", rekao je Vesović.

Na nedavnom predstavljanju rezultata ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora o uslovima poslovanja u Srbiji, Vesović je rekao da je dualno obrazovanje dobar odgovor na zahteve za znanjima koja su prilagođena modernom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: