Nove mere: Ko će moći ponovo da radi - u lakšim uslovima?

Beograd -- Krizni štab predložio je danas dalje ublažavanje mera koje se odnose na rad frizerskih salona i organizovanje stručnih skupova.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Razlog je, kako je rekao pokrajinski sekretar za zdravstvo i član štaba dr Zoran Gojković, to što smo izašli iz vanredne epidemiološke situacije.

On je novinarima posle sednice Kriznog štaba rekao da je situacija i dalje nesigurna, jer i dalje ima više stotina novozaraženih dnevno, ali da je tendencija prijema i otpusta zaraženih u zdravstvenim ustanovama dobra.

Krizni štab je zato predložio da frizerski saloni mogu da rade pod uslovima koji su manje rigorozni nego što su bili do sada, tako da će ograničenje broja ljudi u salonu umesto devet metara kvadratnih zahtevati četiri kvadrata po osobi, uz poštovanje svih mera, kao što su nošenje maske i razmak od 1,5 do dva metra, rekao je Gojković.

Biće omogućen i početak organizovanja stručnih skupova do 100 ljudi, uz poštovanje određenih mera koje se odnose na razmak i maske, a u slučaju daljeg pada broja novozaraženih i dostizanja 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva i organizovanje kolektivnih okupljanja od 21. juna, naveo je on.

Gojković je rekao da se razgovaralo i o organizovanju događaja za mlade i da ukoliko se u sledećem vremenskom periodu nastavi ovakav intenzitet pada broja novozaraženih i ukoliko budemo izašli iz nesigurne situacije, uz dostizanje 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, posle 21. juna krenuće i organizacija različitih vrsta događaja uz kolektivna okupljanja i druženja kao pre epidemije.

"To je strogo, isključivo i jedino ukoliko budemo došli do 50 odsto ukupno vakcinisanih i ako epidemiloška situacija bude takva da nemamo skok i rast novozaraženih", ukazao je Gojković.

Naveo je da će to biti predlozi Kriznog štaba koji će biti upućeni Vladi Srbije.

Na pitanje reporterke B92.net koje se tiče skidanja maski, Gojković je rekao da svaka zemlja odlučuje o tome na osnovu podataka koji se tiču kovida. Najviše se gleda broj novozaraženih i broj vakcinisanih.

"Težnja i želja nam je da što pre skinemo maske, nadam se da ćemo u tome i uspeti. Statistički podaci su svakako bolji i da epidemija ima svoj prirodni tok. Brojke padaju, a ključ vakcinacije je upravo u tome da ne dođe do progresivnog rasta obolelih", izjavio je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu