Raste mreža auto-puteva u Srbiji: Od planiranih 16, jedan označen kao prioritet

Saobraćajnica dužine oko 60 kilometara, značiće i više investitora u Vojvodinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.12.2020.

13:12

Raste mreža auto-puteva u Srbiji: Od planiranih 16, jedan označen kao prioritet
Ilustracija: Depositphotos, rasica

Naime, izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i juče je iz Vlade pomenuta kao jedan od infrastrukturnih prioriteta. Ovaj auto-put biće još jedna brza deonica od ukupno 16 koliko je planirano za ovu godinu.

Samo u prošloj godini širom Srbije je završeno nekoliko deonica auto-puteva, kompletiran je Koridor 10 puštanjem u saobraćaj južnog i istočnog kraka, Beograd i Čačak spojeni su auto-putem "Miloš Veliki", a Ipsilon krak povezao je Suboticu i granicu sa Mađarskom.

Tako se mreža auto-puteva širi, a nekoliko velikih projekata najavljeno je i za naredni period, poput gradnje Moravskog koridora, Fruškogorskog koridora, auto-puta Niš-Pločnik i još nekoliko deonica. Iz resornih institucija najavljuju ukupno 16 novih brzih deonica, piše Blic.

Kinezi grade auto-put od Beograda do Zrenjanina

Podsetimo, o izgradnji auto-puta od Beograda do Zrenjanina prvi put je bilo reči u martu prošle godine, kada je predsednik Vučić najavio da bi gradnja trebalo da počne za manje od godinu dana. U novembru 2019. Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad, koju treba da realizuje kineska Šandong hajspid grupa (Shandong Hi-Speed Group).

U januaru ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom i najavljeno da će dokumentacija za taj auto-put od 113 kilometara biti završena ove godine. Nakon togaje Šandong grupa u martu raspisala tender za idejni projekat.

Dužina auto-puta od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 kilometara. Procenjena vrednost izgradnje oba autoputa je oko 600 miliona evra.

Koje saobraćajnice su završene?

Auto-put "Miloš Veliki", od Beograda do Čačka, ukupne dužine 120 km, pušten je u saobraćaj 18. avgusta 2019. godine. Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar. Povezuje Obrenovac, Ub, Lajkovac, Ljig, Rudnik, Takovo, Gornji Milanovac i Preljinu, a preko Surčinske petlje povezan je sa Koridorom 10 i Beogradom.

Južni krak Koridora 10, na auto-putu E75, od Grabovnice do granice sa Severnom Makedonijom, završen je u potpunosti i pušten u saobraćaj u maju prošle godine. Reč je o deonici od 95,7 km na jednom od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Grčku. Povezuje sledeće gradove i opštine: Niš, Leskovac, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac i Preševo.

Auto-putem do Bugarske

Krajem prošle godine, 9. novembra, pušten je u saobraćaj i Istočni krak Koridora 10, auto-puta E80, od Niša do granice sa Bugarskom, ukupno 87 km. Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom istoku. Povezuje Niš, Belu Palanku, Pirot i Dimitrovgrad.

Gradilo se i na severu, pa je 27. decembra 2019. pušten u javni saobraćaj "Ipsilon" (Y) krak, od obilaznice oko Subotice do graničnog prelaza Kelebija, ukupne dužine 24 km.

Započeta gradnja

Projekat Moravski koridor, auto-put E761, od Pojata do Preljine, ukupne dužine 112,37 km, započet je 15. decembra 2019. godine. Kako navode iz Koridora Srbije, ova saobraćajnica povezuje centralne delove Srbije pravcem istok - zapad, odnosno dva najznačajnija putna pravca države koji pripadaju i evropskoj mreži puteva, a to su auto-put E75 i autoput "Miloš Veliki". Povezuje teritoriju na području sedam opština i gradova sa oko 467.000 stanovnika i to Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i Čačak.
Ilustracija: Depositphotos, loriklaszlo
U decembru je započet i projekat auto-puta Ruma – Šabac i brza saobraćajnica Šabac – Loznica, ukupna dužine 77km.

Gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta 2019. otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin dugačkoj oko 18 kilometara, čija je vrednost radova sa sve mostom preko Save 220 miliona evra. Rok za izgradnju je dve i po godine.

Gradi se i deonica Preljina-Požega, na autoputu E-763, i brza saobraćajnica na deonici Iverak-Lajkovac, dugačka 18,3 km, a kako ističu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u toku je izgradnja i sektora "C" obilaznice oko Beograda, deonica Bubanj Potok – Pančevo, ukupne dužine 31,5 km. Ovaj put povezaće Bubanj potok, Leštane i Pančevo.

Sledeće godine više od 200 milijardi za infrastrukturu

Auto-put "Vožd Karađorđe", takozvani Šumadijski koridor, biće ukupne dužine oko 220km. Ovaj projekat je u planu, a reč je o brzoj saobraćajnici sa po dve trake u oba smera, koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju, i nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka. Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac – Orašac – Aranđelovac, sa druge Lazarevac - Aranđelovac gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

U planu je i autoput Niš – Merdare – Pločnik, ukupne dužine 77 km. Auto-put Niš - Merdare će biti deo auto-puta E80, i predstavljaće vezu saobraćajnog čvorišta Niš sa Prištinom i dalje, preko Albanije, sa Jadranskim morem, a povezaće gradove Niš, Prokuplje i Kuršumliju sa Prištinom.

Iz Ministarstva građevinarstva takođe navode da je u planu nekoliko projekata. Planirana je izgradnja deonice Požega-Kotroman, dužine 60 km, na auto-putu Beograd-Sarajevo, kao i auto-puta prema Rumuniji Beograd-Vršac-(Vatin), dužine 86 km.

U planu je i gradnja deonice auto-puta od Požege do Boljara ka Crnoj Gori, dugačka 107 km, a Novi Beograd i Surčin biće spojeni putem dugim 7,9 km.

Kako su prethodno najavili iz Ministarstva, za sledeću godinu se spremaju projekti vredni 210,8 milijardi dinara, kao nastavak investicija u infrastrukturu.

U planu i brze saobraćajnice

Pored auto-puteva, najavljeni su i projekti brzih saobraćajnica - Fruškogorski koridor (47,7 km), Bački breg - Sombor - Kikinda - granica sa Rumunijom (175 km), Slepčević - Pavlovića most (15 km), Kragujevac-Mrčajevci (33 km), petlja Požarevac - Golubac (70 km), Golubac - Donji Milanovac - Brza Palanka i Kladovo-Negotin (146 km) i Paraćin-Zaječar-Negotin (140 km).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: