Kriza u hotelskoj privredi: Povratak u normalu tek za dve i po do četiri godine VIDEO

Hoteli u Srbiji su skoro prazni, a ugostitelji se, i pored državne pomoći, bore za opstanak.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

19:57

Kriza u hotelskoj privredi: Povratak u normalu tek za dve i po do četiri godine VIDEO
Foto Printskrin: TV Prva

Konkretnih rešenja više nema, jedina opcija je nada da će epidemiološka situacija s vremenom postati bolja, kako bi se vratili na normalno funkcionisanje.

Situacija u hotelskoj privredi je vrlo teška i složena. Procena popunjenosti kapaciteta je oko 10 odsto, kažu iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije. Prognoze su, takođe, da se povratak u normalu iz 2019. godine očekuje za dve i po do četiri godine.

"S obzitom na nove mere, došlo je do pada broja turista koji borave u hotelima, tako da smo jednostavno u teškoj muci na koji način i kako ćemo dalje. U Beogradu ima nekih dvadesetak hotela koji su ne zatvoreni, nego prinuđeni da zamrznu svoj rad do marta-aprila, kada se očekuje da će doći do smanjenja ovih mera", kaže direktor ovog udruženja Georgi Genov.

"Dosta velika razlika u odnosu na prethodni perod prošle godine. Generalno, ceo period od juna, kada smo ponovo otvorili hotel, do sada je negde sve zajedno 60-65 odsto niži promet i niža okupiranost nego što je bilo u prethodnom periodu", kaže menadžer jednog hotela Marko Ilić.

Da nije bilo državne pomoći, do sada bi bilo zatvoreno 40 odsto hotela u Srbiji, a ako se nastavi pandemija, verovatno će prvo ključ u bravu staviti manji hoteli.

"Ovde se radi o lokalnim samoupravama, moraju i one da pomognu. Ne možemo plaćati odnošenje smeća kada nema smeća, ovde je pitanje razumevanja između hotelijera i dobavljača usluga i lokalne samouprave kako bismo mogli zajednički da prebrodimo krizu", napominje Genov.

Detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: