Da li će Sava centar biti na novom sniženju? Vasić: "Ne isplati nam se" VIDEO

Grad Beograd u narednim danima odlučiće da li će po drugi put smanjiti cenu Sava centra i ponuditi ga na prodaju, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

09:33

Da li će Sava centar biti na novom sniženju? Vasić:
Foto: B92/Darja Balšiæ

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i viši potpredsednik Delta holdinga Živorad Vasić za TV Prva govorili su o kupoprodaji Sava centra.

"Sava centar godinama pravi samo gubitke, Grad je pokrio veliku sumu novca od 2010. godine godine. Sava centar ne plaća ni porez na imovinu. Nema nijednog razloga da bacamo 30 miliona evra u objekat koji to ne može da vrati", rekao je Vesić.

Kako kaže, zato je Grad odlučio da proda Sava centar, ali je naglasio i da je ovaj objekat zaštićen, što znači da može da bude samo obnovljen i renoviran, a da mu se namena ne menja.

"Uslov je da kupac izdvoji minimum 50 miliona evra za obnovu Sava centra. Ovo bi nam donelo priliv kongresnih turista, a to je ono što mi želimo", kaže Vesić.

Živorad Vasić iz Delta holdinga imao je nešto drugačije viđenje.

"Mislim da za renoviranje treba mnogo više, mi hoćemo da razvijamo kulturu. Ako Sava centar generiše milione gubitka, onda dolazimo do toga da je to neisplativo i metodom prihoda dolazimo do zaključka da će se isplatiti tek za 30-40 godina", rekao je Vasić.

Kako kaže, Delta neće u ovaj projekat da ulazi sama, a nijedna banka neće da je prati pod ovim uslovima.

Vesić je naveo da Grad Beograd ne može da se upravlja prema željama privatnih investitora.

"Mi smo ograničeni zakonom, imamo pravo da spustimo cenu dva puta za po 20 odsto, a već smo jednom to radili".

Narednih dana će, kako kaže, doneti odluku da li će još jednom da smanjuju cenu, "ako se ni tad ne javi kupac, Grad nema mogućnost dalje da smanjuje cenu".

"Čekaćemo neka bolja vremena", rekao je Vesić.

Tokom ove nedelje će se doneti odluka da li će se spustiti cena još jednom, zaključio je Vesić.

Grad Beograd dva puta je nudio na prodaju Sava centar, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Početkom avgusta Grad je Sava centar ponudio po ceni od 27, 4 miliona evra. Jedan od zainteresovanih kupaca bila je i kompanija Delta holding.

Prodaja je, otkazana, a iz Delte su poručili da im "nije isplativo".

Centar "Sava" je krajem septembra ponuđen po manjoj ceni od 21, 9 miliona evra, ali ni tada nije pristigla nijedna ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: