Ukupna vrednost oko milijardu evra: Beograd dobija fabrike za preradu otpadnih voda

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skori početak izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, unkas
Foto: Depositphotos, unkas

On je precizirao da je vrednost tog projekta samo u prvoj fazi 285 miliona evra, dok će druga koštati između 400 i 500 miliona evra.

Ta fabrika će koja će, kako je rekao, pokriti teritoriju na kojoj živi milion i po ljudi, čime će emisija otpadnih voda u Dunav i Savu biti smanjena za 80 odsto, prenosi Beonifo.

Vesić je rekao da je nepostojanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda glavni razlog zbog kojeg su se tokom prethodnih dana u Beogradu osećali neprijatni mirisi. Tim povodom je istakao da su kanalizacija i nepostojanje fabrika za preradu otpadnih voda primarni problemi na čijem se rešenju radi.

"Prošle godine, Vlada Srbije je potpisala ugovor na osnovu sporazuma koji su potpisali predsednici Srbije i Kine, pa sada počinjemo izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu", rekao je Vesić.

Kada fabrika bude gotova, kako je naveo, 80 odsto direktnih izliva kanalizacije u reke biće ukinuto, što znači da će se zagađenje umanjiti za 80 odsto.

"U Beogradu je potrebno da se izgradi ukupno pet fabrika za preradu otpadnih voda, a sledeća fabrika, za koju je projekat već gotov, jeste fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici čija će izgradnja početi kada krene posao u Velikom selu", rekao je Vesić.

Trenutno se sa Evropskom investicionom bankom pregovara o izgradnji fabrike u Ostružnici, a potom slede Obrenovac i Grocka.

"Samo fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu „pokriva” prostor na kojem u Beogradu živi oko milion i po ljudi. Ukupna vrednost svih pet fabrika za preradu otpadnih voda koje su potrebne Beogradu iznosi oko milijardu evra. Sve će naravno biti rađeno uz pomoć Vlade RS, koja je obezbedila novac za prvu fazu radova u Velikom selu, što znači da tih 285 miliona evra nije novac koji dolazi iz budžeta Grada Beorgada", rekao je Vesić.

Prva faza izgradnje fabrike u Velikom selu trajaće dve i po godine, druga još dve, ali će fabrika već posle prve faze početi sa preradom otpadnih voda. To neće biti hemijska i potpuna prerada, već fizička.

Ipak, već posle kraja prve faze i početka nekompletnog procesa prečišćavanja imaćemo mnogo bolju situaciju, što znači da će otpadne vode mnogo manje zagađivate reke u koje se budu ispuštale – rekao je Vesić.

On je podsetio da je u toku izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava i dodao da je vrednost tog projekta 53 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu