Vučić: Od 4. maja se očekuje da će sve početi da radi

Nova bolnica u Vojnomedicinskom centru Karabruma, namenjena lečenju obolelih od koronavirusa, otvorena je danas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2020.

10:44

Vučić: Od 4. maja se očekuje da će sve početi da radi
Foto: Tanjug screenshot

Otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, između ostalog, govorio i o ekonomskom stanju zemlje u jeku pandemije koronavirusa.

Predsednik je istakao da je ponosan što Srbija nije na listi zemalja koje su dobile finansijsku pomoć EU, jer, kako navodi, nije reč o pomoći, već pozajmicama.

"U tom dokumentu piše da se pomoć daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platnom bilansnom sistemu koje Srbija nema", rekao je Vučić.

"Imaćemo problema ali manje nego drugi, zašto da uzmemo novac koji nam ne treba".

"Već smo uzeli od svetske banke po najpovoljnijim mogućim uslovima, odbili smo oko 200 milijardi od MMF-a i ja sam na to ponosan", kaže predsednik i dodaje da to znači da naša deca neće vraćati te dugove.

"Naš javni dug ne sme da prođe 60 odsto BDP-a. Italija je do pred početak krize bila na 134, francuska 102, to će sad da ide u nebesa, ja želim da sačuvam budućnost naše dece, to nema veze sa EU, ali hvala im na pomoći".

"Svakoga dana radimo procene i pokušaćemo da uđemo u pucanj i da otvorimo našu privredu", rekao je i dodao da se posebno bave hotelijerstvom i turizmom i da je država razmišlja kako da pomogne turističkim agencijama.

"Očekujem razgovore u vladi o boravku naših građana u zemlji. Spremni smo da platimo da deo ljudi preorijentiše svoj boravak u inostranstvu u Srbiji".

Posebno se osvrnuo na rad Er Srbije i napomenuo da su piloti naše avio-kompanije "heroji".

Predsednik je rekao da je očekivano da sve počne da radi od 4. maja.

"Ako sve bude u redu, ne držite me za reč, očekujem oko 1. maja delimičnu obnovu avio-saobraćaja, zatim međugradskog saobraćaja, a iza 4. delimično otvaranje gradskog saobraćaja", rekao je i dodao da će to biti rad smanjenim kapacitetom.

"Bez maski ćete teško ući u javni prevoz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: