Avia Prajm: Jat tehnika ne staje

Prema procenama evropskog konzorcijuma koji je u novembru prošle godine kupio srpsku Jat Tehniku, pad potražnje za njihovim uslugama "neće biti značajan i brz".

Srbija

Izvor: B92, Tangosix.rs

Petak, 27.03.2020.

08:58

Avia Prajm: Jat tehnika ne staje
Foto: Depositphotos/korzeniewski

Kako navode u današnjem saopštenju za medije, avio-kompanijama je potrebno redovno održavanje kako bi bile sertifikovane da mogu leteti u vazdušnom saobraćaju.

"Pozivamo javnost i vlade država da preduzmu značajne mere kako bi pomogli avio-kompanijama koje su pogođene koronavirusom. Avio-kompanije su kritičan deo moderne ekonomije", stoji u saopštenju, uz naglasak na činjenicu da su kao kompanija uvek ulagali u mlade kadrove i da se zbog toga osećaju pozvanim da javnosti predlože načine kako pomoći vazduhoplovnoj industriji i kako sačuvati radna mesta, prenosi Tango six.

"Važno je istaći da su avio-kompanije izgradile nešto što možemo nazvati ekosistemom. Prema IATA-i, u Evropi i Rusiji, samo vazduhoplovni sektor omogućava 12 miliona radnih mesta i stvara bruto domaći proizvod u iznosu od skoro 900 milijardi dolara. On omogućava lance snabdevanja, proizvodnju i putovanja. Da bi ilustrovali obim ove simbioze ne moramo ići dalje od skorašnjeg problema sa Boingovim avionom 737MAX, čije je globalno prizemljenje dramatično smanjilo potražnju za njegovim delovima, što je zauzvrat dovelo do otpuštanja ljudi u sektoru koji je proizvodio te delove.

Celokupna vazduhoplovna industrija osetila je zabranu putovanja usled koronavirusa u trenu. Za samo tri dana, kriza sa kojom se suočavamo je već veća od 11. septembra i svetske ekonomske krize iz 2008. godine zajedno. Prema CAPA-i, ako virus nastavi da se širi sadašnjim tempom, u maju će 80% avio-kompanija bankrotirati. Ukoliko putnička avijacija bankrotira to će smanjiti potražnju za novim putničkim avionima, neki nikada neće biti ni isporučeni svojim naručiocima i sve to će uticati na proizvodni sektor. Gubici će takođe uticati i na cene avionskih karata, što sve potencijalno može usporiti svetsku ekonomiju na duže vreme. – kažu iz Avia Prajma uz predlog konkretnih mera:

-Odložite umesto da otkazujete putovanja kako bi makar na taj način pomogli avio-kompanijama.

– Ne bojte se putničkih aviona nakon proglašenja kraja pandemije. Avio-kompanije i kompanije kao što je naša redovno obavljaju dubinsko čišćenje i dezinfekciju putničke kabine. Putničke kabine će biti bezbedne za putnike.

– Ohrabrujemo sve činioce u industriji da što pre pokrenu temu pomoći avio-kompanijama od strane država. Sjedinjene Američke Države ozbiljno razmišljaju kako da pomognu svojim avio-kompanijama, dok IATA kaže da će ukupna vrednost potrebnih kompenzacija za gubitke na globalnom nivou biti veća od 220 milijardi dolara.

Avio-saobraćaj je najbezbedniji, najbrži i najpraktičniji vid transporta. To je način kako se povezujemo, poslujemo, posećujemo porodicu i putujemo svetom. Sve to će nam biti podjednako neophodno i kada se proglasi kraj pandemije. – stoji u apelu kompanije Avia Prime, novog vlasnika Jat Tehnike.

Pisanja portala Tango six potvrđena su i za b92.net.

Podsećamo, kompanija Avia prajm iz Češke zvanično je postala vlasnik Jat-Tehnike 04.02.2020. godine, i time postala jedni od najvećih grupacija u biznisu održavanja i oporavlja ja vazduhoplova u Evropi. U toku pandemijske krize, Jat Tehnika pokušava da ostvari održiv nivo poslovanja, uz obavezno poštovanje svih propisa koje propisuje Republika Srbija, a koji se naročite odnose na korišćenje i nabavku zaštitnih sredstava i omogućavanje rada od kuće, gde je to moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: