Traži penziju, a nije bila zaposlena: Nakon 40 godina na birou tužiće se do Strazbura VIDEO

Beograd -- Kikinđanka Milanka Radočaj podnela je zahtev za penziju, iako nikada nije bila zaposlena.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Ona kaže da je 40 godina bila na evidenciji službe za zapošljavanje i javljala se na sve pozive, ali nikada joj nije ponuđen posao.

Odgajila je dvoje dece i u ime svih domaćica želi da podigne glas da bi i one, kad uđu u zrele godine, imale pravo na naknadu od države.

Još 1979. Kikinđanka Milanka Radočaj, po struci mašinski tehničar - metalobrusač, prijavila se na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Do danas nije pronašla posao, a sada traži penziju, jer kako kaže, ona i još na stotine hiljada domaćica u Srbiji su potpuno zapostavljene.

"Samo tražimo da nas ne zaborave, da uzmu u razmatranje naš slučaj i da pomognu ženama, majkama domaćicama, bakama, da pogledaju na njih, da i oni imaju svoj dinar. Jako je bitno da svako ima svoje primanje", kaže za Prvu TV Milanka Radočaj.

Milankina evidenciona knjižica sa biroa rada je prepuna, ali ugovora o radu nigde. Ističe da nikog ne okrivljuje za to što nije radila, a to objašnjava spletom nesrećnih okolnosti.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje su Prvoj TV javili da je Milanka više puta bila pozivana da se priključi njihovim programima, pa i da je više puta bila intervjuisana o spremnosti za rad. Dodaju i da razlozi zbog kojih Milanka nije zasnovala radni odnos nisu u nadležnosti NSZ-a.

Ipak, Milanka ima drugačije mišljenje i poručuje da nije bila na evidenciji samo da bi dobijala prava na povlašćen prevoz, dečji dodatak ili vaučere za godišnji odmor.

"Zašto bih ja punih 40 godina bila na birou, ako su oni meni već, kao što kažu, nešto nudili. Da su oni meni ponudili nešto konkretno kao pojedincu, znači da su me doveli i rekli - ti moraš da radiš to i to, znači ja bih radila. Jer ja bih bila automatski skinuta sa evidencije da sam odbila", kaže Radočajeva.

Milankin zahtev za penziju je odbijen. Međutim, ona je već najavila podnošenje žalbe, a kako ističu iz kuće Radočaj, oni su spremni da idu do Strazbura, jer smatraju da je 40 godina na birou dovoljan osnov za penziju.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 152 idi na stranu