Na kasu samo s mobilnim: U kupovinu ćemo uskoro ići bez novčanika, stiže nov sistem plaćanja

Građani Srbije uskoro će moći među prvima u Evropi da plate robu skenirajući pametnim telefonima kju-ar kod (QR code) sa proizvoda.

Srbija

Izvor: Blic.rs

Utorak, 21.01.2020.

08:10

Na kasu samo s mobilnim: U kupovinu ćemo uskoro ići bez novčanika, stiže nov sistem plaćanja
Foto: Depositphotos, gpointstudio

Nastavak širenja mreže usluga instant plaćanja izgledaće tako da će u svakoj prodavnici biti moguće plaćanje putem telefona i kju-ar koda.

Ovo je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, saopštili su iz Narodne banke Srbije.

Širenjem novih usluga u oblasti e-plaćanja smanjuje se količina keša u opticaju, što je praksa u brojnim razvijenim zemljama sveta. Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska, koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo skoro bez gotovine, prenosi Blic.

"Svako unapređenje poslovanja i savremeniji način plaćanja su dobra vest. Problem je jedino pismenost stanovništva koja je kod nas niska, naša deca ni u školi ne uče ništa o tome, mnoga mesta nemaju dodira sa novim tehnologijama. NBS treba da se postara da to sistemski bude dobro uređeno. Građani koji se već snalaze sa novim tehnologijama ovaj način plaćanja će preuzeti odmah, jer je sve brže i kontrola troškova je lagana, oni koji se u tome ne snalaze normalno da će se u početku ustručavati", rekao je Milan Kovačević, ekonomski analitičar.

U NBS kažu da je pri kraju ceo postupak instalacije ovakvog načina plaćanja.

"Reč je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi", ističe Dragana Stanić, viceguverner NBS.

Kada je reč o sigurnosti ovog tipa plaćanja, ustanovljena su pravila šta tačno treba da sadrži kju-ar kod i ceo sistem oslanja se na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone. Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahteva skupe procedure čuvanja, transporta i skladištenja.

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

"U Kini već odavno sve možete da uradite preko telefona. Kada recimo rentirate auto, sve to činite preko aplikacije, samo dođete na dogovorenu lokaciju i kola vas čekaju. Sa druge strane manje novca u opticaju kod nas NBS-u pravi veliku uštedu. Ipak moramo urediti još neke stvari, ubrzati sva plaćanja i NBS bi trebalo racionalnije da koristi devize. Kod nas da prebacite novce sa jednog na drugi devizni račun u bankama je skupo, zbog čega građani dižu pare, stavljaju ih u torbu i nose u drugu banku. Bilo bi dobro i da se olakša i promet između suseda sa kojima imamo jako veliku trgovinsku razmenu i koji imaju druge valute", nastavio je Kovačević.

U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju. Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem kju-ar koda, samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima pre šalterima. Broj plaćanja karticama na internetu u prošloj godini bio je devet miliona u Srbiji, što je za milion više u odnosu na 2018. godinu. Najviše plaćanja bilo je na domaćim sajtovima, odnosno u onlajn prodavnicama, oko 4,7 miliona.

Kada je reč o bezgotovinskom plaćanju, za samo godinu dana, od sredine 2018. do polovine prošle godine, uvećan je broj pos-terminala za 13 odsto, odnosno za oko 10.000. Vlade mnogih zemalja u zapadnoj Evropi donose zakone kojima se gotovina skoro u potpunosti isključuje iz opticaja.

Kina kao jedna od najvećih i najbrže rastućih ekonomija stvorila je dugogodišnji plan za oslobađanje od papirnog novca i potpuno prebacivanje na elektronsko plaćanje. Ovaj trend nije zaobišao ni najugroženije slojeve društva, pa tako već pet godina prosjaci na ulicama Kine novac mogu da prikupljaju putem elektronskog plaćanja i čitanja kju-ar kodova sa smart telefona. Svako ko poželi da udeli nešto novca prosjacima u Kini to sada može učiniti preko svog smart telefona, skenirajući kju-ar kod koji se nalazi kod prosjaka i na taj način im pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: