"Na kraju 2025. prosečna plata 900€, a penzije 430-440€. To obećavamo građanima Srbije"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavljaju program "Srbija 2025" u zgradi "Palata Srbija".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Program sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina.

"Srbija je danas fundamentalno različita zemlja, stabilna i mnogo poštovanija u inostranstvu, sa stopom nezasposlenosti ispod 10 odsto, prvi put sa jednocifrenom stopom, zemlja koja ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi", okupljenim je rekla Brnabićeva.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto, prvi put jednocifrena - 9,5 odsto, koja konstantno opada, dok je prosečna neto plata nešto viša od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju.

Brnabić je dodala da je Srbija danas zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta sa jednom od najvećih stopa rasta u ovom delu Evrope.

"Ovo treba da bude na ponos svih građana, jer smo ovo uspeli zajedno da uradimo. Danas smo ovde, jer Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje", poručila je Brnabić.

Program Srbija 2025 vredan je nešto manje od 14 milijardi evra, rekla je Brnabić, poručivši da će se program "Srbija 2025" finansirati iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti saradnu.

Ona je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

"Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakom projektom, odnosno celokupnim planom 'Srbija 2025', da bismo znali u svakom trenutku gde svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje", rekla je Brnabić.

"Srbija se nalazi danas na korak od dobijanja investicionog rejtinga", dodala je premijerka.

Predstavljanju programa razvoja zemlje u narednih pet godina pristustuju članovi vlade, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih institucija.

Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Nakon premijerke, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je saopštio konkretne planove.

"Godine 2014. donosili smo teške mere koje su pogodile svakog građanina Srbije, ali su bile lekovite. A sada kako stvari stoje imamo najveći rast u Evropi", rekao je Vučić.

"Na kraju 2025. prosečna plata biće 900€, a penzije će biti 430-440€. To obećavamo građanima Srbije", naglasio je Vučić.

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

"Prvi cilj plana Srbija 2025. je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u 2019. godini iznosio 3,8 milijardi evra, što je, kako je naveo, više od svih država zapadnobalkanske šestorke zajedno, "plus još nekih 15 odsto".

"Nivo direktnih stranih investicija u ovoj godini veći je za devet odsto nego 2018. godine. Srbija je u novembru imala najviši rast u Evropi od šest odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom od četiri odsto iako je bilo prognozirano 3,5 odsto", rekao je Vučić.

On je ocenio da je od 2014. godine "promenjeno lice Srbije" koja je, kako je ocenio, danas "uspešna zemlja koja napreduje najbrže u jugoistočnoj Evropi".

"Uspeli smo da budemo među najboljima u Evropi ne samo u košarci, vaterpolu i odbojci, već i u ekonomiji gde smo uvek bili poslednji ili među poslednjima. Mi smo 2014. godine donosili teške mere za svakog našeg građanina ali su one bile lekovite. Danas je trenutak da izađemo sa drugačijim merama za naše građane", kazao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će u okviru programa Srbija 2025 više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.

"Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu", rekao je Vučić. Predsednik je detaljno predstavio koji će svi putevi biti urađeni u narednom periodu na nivou cele Srbije.

Predsednik je na mapi gradova Srbije iscrtao i povezao buduće deonice i objasnio gde će putevi prolaziti i koja mesta će povezivati. Naveo je između ostalog, da će se graditi brza saobraćajnica Sombror-Kula-Vrbas Bečej, Novo Miloševo, Kikinda. Na ovaj način, kaže, biće poptpuno povezan severozapadni deo sa severoistokom zemlje, a dodatno će se graditi autoput Beograd-Zrenjanin, kao put Novi Sad-Zrenjanin... Za tri godine biće, kaže, završen Moravski koridor a jedan od važnijih projekata je i deonica Vožd Karađorđe za šta je već obezbeđeno 100 miliona evra.

U železničku infrastrukturu biće uloženo nešto više od 3,5 milijardi, a u tu cifru je uračunata i izgradnja metroa u Beogradu oko 1,3 milijardi. Za deonicu rekonstrukcije pruge Novi Sad-Subotica već je izdvojeno 800 miliona evra, a za prugu Beograd - Niš obezbeđeno je 200 miliona evra.

Vučić je rekao da će za ulaganja u vodni saobraćaj biti ozbezbeđeno 274 milona evra, od čega najviše za ulaganje u poroširenje luke Prahovo, Bogojevo, u Sremskoj Mitrovici, zatim za izgradnu nove luke u Beogradu, dodatna ulaganja u Luku Novi Sad, u luku u Smederevu i drugo. Kada je reč o vazdušnom saobraćaj, tu će biti kroz budžet obezbeđena sredstva za nastavak razvoja.

Vučić je napomenuo da tu ne može država mnogo da izdvaja zbog restriktivne politike EU u vezi sa državnom pomoći.

"Razvoj aerodoroma i vazdušnog saobraćaja ide velikom briznom napred", dodao je Vučić.

Kada je reč o sektoru poljoprivrede, za infrastruktu će tu biti ukupno uloženo 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta, a novac će između ostalog ići najviše za navodnjavanje, 86 miliona evra, 70 miliona za komasaciju, 50 miliona evra za traktrore za poljoprivrednike... Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra navodeći ulaganja u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete...

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Predsednik Vučić najavio je da će u okviru Programa "Srbija 2025" za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra.

Vučić je kazao da je za pomoć mladim bračnim parovima namenjeno, pored svih redovnih davanja iz budžeta, 500 miliona evra, jer je za državu trenutno najvažnija borba za mlade ljude u Srbiji.

"Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku.

"Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 milina evra", naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subevencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji. Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davnaja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevneciju dece obolele od autizma i pomoć i drugo.

Vučić je rekao da je program Srbija 2025. vreda ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra. "Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedna budžet na raspolaganu i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti".

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Vucić je naveo da će u januaru naredne godine prosecna plata biti preko 500 evra, a penzije 245 evra.

Penzije su trenutno 226 evra, a biće skoro dvostruko veće za pet godina u realnom iznosu, rekao je predsednik i dodao da će životni standard penzionera biti oko 70 odsto bolji nego sada.

Rekao je da se to moze i zbog makroekonomske stabilnosti i da će kurs dinara 14 godina u kontinuitetu ostati stabilan - između 117 i 120 dinara u odnosu na evro.

Napomenuo je da će sa platama ići lakse, a sa penzijama teze, jer se smanjuje udeo penzija u platama, ali da će se sve preduzeti da i penzije budu usklađene sa rastom plata, ali da se ne smeju ugroziti javne finansije.

"Pomeraćemo da bude 12 do 13 odsto ucesća, danas nam je 10,2 odsto, ići će na 10,5 - 10, 7 , da bi penzije rasle brže", rekao je Vučić, napominjući da bismo, ako bi išli na čist švajcarski model, bili u problemu.

Vučić je naglasio da treba obezbediti konkurenciju na tržištu radne snage, jer nemamo radnika.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

U narednom periodu u srpsko zdravstvo biće uloženo dodatnih 600 miliona evra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da zdravsto "troši" toliko, da 20 odsto budžeta odlazi u zdravstvo. Pritom, naveo je da je samo oko 950 miliona odlazi na plate zaposlenih u zdravstvu, a 2,3 - 2,4 milijarde se potroši na samo zdravstvo, kako bi se svim građanima omogućilo da imaju dobru negu i zaštitu.

Dodao je da u to ne spadaju KC Niš, koji je izgrađen, kao ni gradnja KCS-a koja napreduje.

"I zato neću da dozvolim da Infektivna klinika stoji u onakvom stanju, da desetine domova zdravlja i ambulanti u gradovima izgledaju oronulo. Mnogo toga se popravilo, ali mora još bolje, da ljudi mogu da osete boljitak, a za to imamo novac", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne isključuje probleme u sprovođenju programa Srbija 2025. zbog "ljudskog faktora", kao i kod ostalih velikih projekata, ali će plan, kaže, biti sproveden.

Vučić je rekao da je, na primer, bilo puno problema u Grdelici gde se pravio Koridor 10, uz mnogo dodatnih odštetnih zahteva (klejmova), zatim na izgradnji istočnog kraka Koridora 10, posebno kod Proseka i Bancareva, te i u mnogim drugim projektima, što je zajedno sa vladom morao svakodnevno da resava.

"Kada pitate jednu bolnicu na istoku Srbije koliko zavoja imaju, vakcina, lekova i slično, kažu da ne znaju, jer ne vode materijalno knjigovodstvo", napomenuo je Vučić i dodao da im država kupuje sredstva, a da oni ne znaju koliko su potrošili.

"Imamo 500 takvih stvari na dnevnom nivou", kazao je Vučić.

Kaže da je način na koji se upravljalo zdravstvenim ustanovama za vreme Tomice Milosavljevića ili Mlađana Dinkića za vreme prethodne vlasti bila strateška greška i da su zato skoro sve domove zdravlja i apotekarske ustanove doveli do potpune propasti.

On očekuje da će sigurno 99 odsto najavljenih projekata u okviru programa Srbija 2025 biti realizovano sa ciljem da se građanima omogući bolji život.

strana 1 od 181 idi na stranu