Realni rast BDP-a Srbije 4,8 odsto u trećem kvartalu

Beograd -- Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalgenetics
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

Prema desezoniranim podacima, BDP je u trećem tromesečju zabeležio rast od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 odsto, zatim u sektoru informisanje i komunikacije, gde je rast 7,7 odsto. U trgovini na veliko i malo, i popravkama motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane zabeležen je rast od 5,4 odsto.

Kada je reč o agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su u trećem kvartalu povećani za 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima porasli su za 2,3 odsto, a izdaci za finalnu potrošnju države uvećani su u istom periodu za 4,6 odsto.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležile rast od 17,3 odsto, a izvoz robe i usluga za 10,2 odsto.

U uvoz robe i usluga je bruto investirano 11,4 odsto više, navodi se u saopštenju

strana 1 od 181 idi na stranu