Advokat za B92 o CHF kreditima: Ugovorne strane da vrate jedna drugoj ono što su primile

Vrhovni kasacioni sud potvrdio je presudu o CHF kreditima, a posledice bi mogle da budu svođenje i prebijanje potraživanja kroz dinarsku restituciju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

15:34

Advokat za B92 o CHF kreditima: Ugovorne strane da vrate jedna drugoj ono što su primile
Foto: Depositphotos, ginasanders

Kako objašnjava advokat Mišo Dobrijević, to podrazumeva da svaka ugovorna strana vrati onoj drugoj ono što je od nje primila u dinarima, uz pripis zatezne kamate, čime bi se kod dugoročnih stambenih kredita postigao efekat umanjena glavnice i mesečne rate za 30-70 odsto.

Prema njegovim rečima, dobar deo ovih kredita, kao što je slučaj u konkretnoj presudi, zapravo bi bio u pretplati i banka bi određeni novac morala da vrati klijentu.

"Možda bi za obe ugovorne strane najbolje i najpravičnije rešenje bilo, a svakako trebalo da bude inicirano ili od banke ili od korisnika kredita u cilju pravične izmene ugovora, aneksiranje kredita u CHF na način što bi se smanjila glavnica kredita a samim tim i rata kredita koji bi se na taj način upodobio načelu jednakosti uzajamnih davanja iz Zakona o obligacinim odnosima kao ključnim razlogom raskida ovakvih kredita", kaže Dobrijević iz Advokatske kancelarije Dobrijević & Dobrijević.

"Kao posledicu dugogodišnje borbe korisnika kredita (pre svega započetu preko udruženja za zaštitu korisnika finansijskih usluga 'Efektiva') sa bankama koje posluju na teritoriji Republike Srbije, treba spomenuti i najnoviju presudu Apelacionog suda u Novom Sadu (prvu na nivou Apelacionih sudova) kojom je odlučeno da korisnik kredita ima pravo na povraćaj iznosa koji je banci platio na ime premije osiguranja pred NKOSK-om", navodi Dobrijević.

"Apelacioni sud u Novom Sadu je stao na stanovište da je banka kao nesavesna strana dužna da vrati iznos premije sa kamatom od dana plaćanja iste jer se radi o neodredivoj obavezi (u kojoj je banka svoj trošak osiguranja prevalila na korisnika kredita) a koja je suprotna prinudnim propisima odnosno odredbi Zakona o obligacinim odnosima koji reguliše ugovor o kreditu te načelu ravnopravnosti strana i načela jednakosti davanja iz istog zakona", zaključio je Dobrijević.

Da podsetimo, Vrhovni kasacioni sud potvrdio je pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu indeksiranom u švajcarskim francima.

Raskidom je ovaj postupak potpuno okončan, a tiče se tužbe za raskid ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti, koju je pravno lice podnelo protiv Eurobanke 2015. godine. Ovim rešenjem po prvi put se dobija potvrđena usvajajuća presuda za raskid i od VKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: