Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Proizvođaču mesnih prerađevina "Zlatiborac" ponovo je dozvoljen izvoz na rusko tržište.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 16.10.2019.

08:05

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Kako je objavljeno na sajtu ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor "Roseljhoznadzor", privremena obustava izvoza, uvedena pre više od četiri meseca, prestala je da važi 14 oktobra.

Ističe se da je ta odluka doneta na osnovu rezultata analiza srpske veterinarske službe, a dozvoljen je izvoz termički obrađenih proizvoda od govedine, svinjetine i živinskog mesa.

Kako su za "Politiku" rekli u Ministarstvu poljoprivrede, ta inspekcija razmatra izveštaje i ostale tri kompanije koje su imale privremenu zabranu. Kako kažu, dokumentacija o otklanjanju uočenih nepravilnosti predata je ruskim nadležnim službama tokom nedavno održanog sajma u Moskvi kojem je prisustvovao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Dostavljeni su izveštaji o izvršenim promenama u klanicama u skladu s njihovim zahtevima, uz zahtev da budu ubrzaano razmotreni", ističu u ministartvu i dodaju da se očekuje da će izvoz biti odblokiran i drugim kompanijama.

Da podsetimo, Ruska Federacija je 4. juna na 60 dana blokirala uvoz mesa i prerađevina četiri srpske kompanije: Industrije mesa "Matijević", "Karneksa", "Big bul fuds" i "Zlatiborac". Međutim, za sada je izvoz odobren samo "Zlatiborcu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: