Porodica iz Srema proizvodi najviše lubenica na Balkanu: Rod po sezoni čak 3.500 tona

Procenjuje se da je 80 odsto prehrambenih proizvoda u trgovinskim lancima u Srbiji domaćeg porekla.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

09:06

Porodica iz Srema proizvodi najviše lubenica na Balkanu: Rod po sezoni čak 3.500 tona
FOTO: EPA/OMER SALEEM

Sve je više proizvođača koji svoj poslovni interes vide u saradnji sa velikim trgovinskim lancima.

Među njima je i porodica Blanuša, najveći proizvođači lubenica na Balkanu. Na poljima u sremskom selu Ašanja u opštini Pećinci, proizvode lubenice.

Čak 90 odsto namenjeno je domaćem tržištu, a ostatak izvoze u Dansku.

Koriste najbolje sertifikovano seme, kvalitetno đubrivo, supstrat iz Nemačke, a rasad sami proizvode. Ukupan godišnji rod može da dostigne i pet i po hiljada tona.

Zelena kora, žuto srce. Žuta kora, crveno srce. Okrugle, duguljaste, velike i male. Domaće i specijalne sorte. Goran Blanuša iz Ašanje na 100 hektara proizvodi sedam vrsta lubenica i dve vrste dinja.

U sezoni proizvede tri i po hiljade tona lubenica. Ovaj porodični posao započeo je pre dvadeset godina. Najveći je proizvođač u jugoistočnoj Evropi i najveći dobavljač jednog velikog trgovinskog lanca.

"Ja imam siguran plasman. Oni od mene zahtevaju kvalitet, tačnost, isporuku i količine velike. Zarada, isplata, sve je u odgovarajućim rokovima, čak su nam omogućili i prevremenu naplatu u saradnji sa bankama tako da sam prezadovoljan", kaže Goran Blanuša.

Berba lubenica ovde traje od juna do novembra, a u zavisnosti od vremena, prinosi variraju od 40 do 80 tona po hektaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: