Da li novac odlazi u prošlost? Libra može da donese prihode istorijskih razmera VIDEO

Svetsku finansijsku javnost uzburkala je objava nove digitalne valute, libre.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.06.2019.

12:48

Da li novac odlazi u prošlost? Libra može da donese prihode istorijskih razmera VIDEO
Foto: Prva TV

Da li libra može da ugrozi bankarski sektor? Fejsbuk i još 27 kompanija objavili su da će pomoću ove kriptovalute usluge brzog i bezbednog onlajn plaćanja biti dostupne milijardama ljudi.

Fejsbuk kriptovaluta bi socijalnoj platformi mogla da donese nove prihode istorijskih razmera, a prvi izveštaji govore o tome da će korisnici Fejsbuka, Instagrama i Votsapa, uz pomoć novog digitalnog novca, moći da obavljaju onlajn kupovinu brzo, jednostavno i bez visokih nadoknada i poreza.

Armin Kamberi, stručnjak za kriptovalute u Diplo fondaciji, za Prvu TV rekao je da libra predstavlja pretnju za jedan deo bankarske industrije i deo industrije aplikacija koje se bave onlajn plaćanjem.

“Libra je najavljena kao kriptovaluta, osnosno digitalna valuta na blokčejn tehnologji. Ona će služiti kao medijum za prodaju raznih stvari u okviru Fejsbukovog ekosistema, kao i kompanija u vlasništvu Fejsbuka, Votsapa i Instagrama. Ideja je da sva tri servisa budu integrisana u jedan isti sistem plaćanja gde ćete jednostavno moći globalno da kupujete stvari slanjem poruke ili pritiskom na dugme.“

Blokčejn je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze koje su međusobno digitalno povezane, a sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do ugovora kojim se regulišu autorska prava. Prilikom njihove razmene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene. Dakle, za razliku od klasične onlajn baze podataka, blokčejn tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja.

Prednosti libre

Mnoga mesta na svetu nemaju dobe finansijske sisteme te će ljudima u tim oblastima biti jednostavnije da šalju i kupuju novac sa veoma niskom provizijom. Ovo je direktan način slanja novca, bez dodatnog proveravanja finansijskih transakcija i moguće je sve obaviti jednim klikom.

Da li nam Fejsbuk opet krade lične podatke?

Posle skandala sa kršenjem pravila o privatnosti korisnika, strahuje se da je ovo samo još jedan korak Fejsbuka u prikupljanju naših podataka, ovaj put finansijskih.

Francuski ministar finansija izrazio je nepoverenje prema Fejsbuku jer smatra da bi libra bila “raj za teroriste i kriminalce“. No, iz Fejsbuka kažu da se najviše radi na tome da se digitalne valute ne prebacuju bez znanja o tome ko ih koristi. Za korišćenje ovih usluga potrebna je neka vrsta indentifikacije i zato se smatra da su ovi strahovi neosnovani.

“Libra će biti usidrena u cenu običnih valuta, moći ćete da je kupite samo običnim novcem, na određenim menjačnicama. Svako ko ima Fejsbuk nalog moraće da da običan novac da bi kupio Libru. Taj novac je deponovan u nekoj banci i onda finansijske insititucije lako mogu da saznaju li je neko odštampao više Libri nego što ima potpore. U ovom slučaju, Fejsbuk predlaže da on bude i ta banka, predlaže stvaranje jednog velikog investicionog fonda koji će kontrolisati tu valutu. Tako da to zaista liči na centralnu banku, to jest korporacijski novac“, otkrio je Kamberi i dodao da je novac u realnom svetu sličan elektronskom novcu. “I sadašnja plata, koju sada primamo, je neki vid elektronskog novca, taj novac ne postoji zaista, nego su nule na računu. Digitalne valute će sigurno preovladati što se tiče onlajn plaćanja.“

Iz Fejsbuka kažu da je njihov novi projekat, libra, neka vrsta elektronskog novčanika bezbedan i navode da će svi naši finansijski podaci biti odvojeni od ličnih podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: