Konačno se radi najznačajniji auto-put: Izgradnja Moravskog koridora počinje na leto VIDEO

Beograd -- Putarina na putevima Srbije poskupeće za 12 odsto, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: Depositphotos, rasica
foto: Depositphotos, rasica

Tako će sada cena putarine od Beograda do Subotice umesto 560 dinara koštati 630 dinara, dok će cena putarine od Beograda do Niša umesto dosadašnjih 370 koštati 400 dinara, najavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je za Srbiju Moravski koridor najznačajniji auto-put uz Koridor 10 i da je početak izgradnje planiran za leto.

"Ovaj auto-put je izuzetno važan za državu jer će spojiti koridore 10 i 11, odnosno centralnu Srbiju, gde živi više od pola miliona ljudi i posluje više od 20.000 firmi", rekla je Mihajlovićeva.

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, navela je i da će od sutra parlament razmatrati Zakon o postojanju javnog interesa za izgradnju Moravskog koridora.

"Ovaj zakon će nam omogućiti da budemo brži i efikasniji u realizaciji izgradnje ovako važnog auto-puta. Vođeni lošim iskustvima iz nekih prethodnih godina, ova vlada ne započinje nijedan novi projekat dok ne pripremi sve neophodno, pre svega projektno-tehničku dokumentaciju i eksproprijaciju."

"Izgradnja Moravskog koridora specifičan je projekat jer podrazumeva izgradnju auto-puta, najmodernije telekomunikacione mreže i zaštitu Morave i njenih pritoka", kazala je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije će uredbom propisati kriterijume za izgradnju ovog koridora jer nam je u interesu da najbolje kompanije realizuju taj projekat. Behtel je jedna od najboljih svetskih kompanija.

"Važno je da radimo sa najboljima jer će nam doneti nove tehnologije, znanja i iskustva. Da bismo bili u prilici da razgovaramo sa najboljima moramo imati stabilan budžet, političku situaciju i dokumentaciju, što smo i obezbedili. Prema procenama, auto-put od Preljine do Pojata biće gotov za dve i po godine, a njegova izgradnja koštaće oko 800 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade podsetila je da je Srbija u prethodnih nekoliko godina izgradila 300 km novih auto-puteva i da ove godine kreće izgradnja tri nova.

"Ova godina je ključna za izgradnju novih auto-puteva. Počeli smo izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, na leto počinjemo izgradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, kao i izgradnju Moravskog koridora. Putevi u Srbiji su u poslednjih nekoliko godina potpuno drugačijeg kvaliteta i to se vidi na svakom koraku", rekla je Mihajlovićeva.

strana 1 od 201 idi na stranu