Naplata ulaska u centar Beograda?

Sekretarijat za saobraćaj raspisao je javnu nabavku za izradu studije "Upravljanje saobraćajem u Beogradu kroz model tarifiranja pristupa centralnoj zoni".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2019.

09:08

Naplata ulaska u centar Beograda?
Foto: Depositphotos, 82917588

Gradski čelnici rešili su da reše gužve u saobraćaju naplatom prolaska automobila kroz centar prestonice.

Kako navode "Večernje novosti", ideja je da se glavni grad Srbije ugleda na London, Singapur, Milano...

"Sa naglim porastom broja vozila u poslednjih nekoliko decenija javljaju se zagušenja u saobraćaju, posebno u užim centralnim zonama. Posledice su mnogobrojne i ogledaju se u velikom povećanju vremena putovanja, vremenskih gubitaka, potrošnje goriva, zauzetosti površina, smanjenoj bezbednosti saobraćaja", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Odabrani stručnjaci treba da definišu zone u okviru kojih bi se upravljalo zastojima. Od njih se zahteva i da urade saobraćajnu analizu, odnosno vide kako bi uvođenje naplate za ulazak u centar uticalo na saobraćaj u okviru zone i van nje, odnosno po njenom obodu.

Kako list navodi, saobraćajni stručnjaci napominju da se tražena studija bazira na Smart planu razvoja saobraćaja do 2033. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: